Artykuł sponsorowany

Dania mięsne kuchni polskiej jako tradycyjny element menu

Dania mięsne kuchni polskiej jako tradycyjny element menu

Tradycyjne dania mięsna kuchni polskiej to potrawy, które zdobywają szerszą rzeszę zwolenników. Poniżej przedstawiamy tradycyjne dania mięsne kuchni polskiej.

Tradycyjne dania mięsne kuchni polskiej

Tradycyjne dania mięsne kuchni polskiej to obowiązkowy punkt podróży każdych obcokrajowców, którzy odwiedzają nasz kraj. Kuchnia polska bazuje na mięsie – króluje w niej wieprzowina. Na kształtowanie się cech kuchni polskiej ogromny wpływ miały przemiany historyczne, ponieważ na przestrzeni wieków dania ulegały różnym wpływom i zmianom religijnym.

Najpopularniejsze dania mięsne w polskiej kuchni

Do najpopularniejszych dań kuchni polskiej zalicza się, m.in. kotlet schabowy, żurek, flaki, golonka, zrazy oraz wszelkiego rodzaju mięsa takie jak drób, wieprzowina oraz wołowina. Dania mięsne odgrywają szczególną rolę w kuchni polskiej, a wywodzą się ze średniowiecznej Polski, gdzie (z uwagi na brak dostępności do innych surowców) najczęściej korzystano z upolowanych zwierząt oraz drobiu.

Jednym z najpopularniejszych dań są zrazy, nie ma bowiem kuchni polskiej bez tego dania, które przyrządza się na wiele sposobów. Zrazy to zwijane i wypełnione farszem plastry mięsa (najczęściej wołowego). Zrazy bite to natomiast niezwijane plastry mięsa, które są duszone we własnym sosie z cebulą lub w sosie grzybowym. Danie to kojarzone jest z kuchnią szlachecką, a każda książka kucharska z XIX wieku podaje na nie co najmniej kilkadziesiąt przepisów. Zrazy do dziś funkcjonują w wielu odsłonach, często zyskując także określenie bitek i rolad.

Innym, równie znanym przykładem dania mięsnego kuchni polskiej jest golonka, czyli gotowana do miękkości dolna część szynki lub łopatki wieprzowej razem z kością, podawana najczęściej z chrzanem lub musztardą. Jest to obowiązkowa pozycja w karcie dań dla przydrożnych zajazdów oraz karczm. W Polsce urządza się wiele festiwali golonki, podczas których kucharze eksperymentują z wieloma odsłonami tego dania. Potrawa ta została zapożyczona z Niemiec i w przeciągu kilkudziesięciu ostatnich lat wpisała się w polski krajobraz tak bardzo, że jest dziś postrzegana, jako rdzenna specjalność kraju. Między innymi z tego względu golonkę znajdziemy na liście produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa.

Dlaczego warto skosztować dań mięsnych kuchni polskiej?

Jak mówi kucharz z restauracji Krys- Stan w Olsztynie: Dania mięsne to element, który rozsławił kuchnię polską. Potrawy te od lat goszczą na stołach a dzięki niespotykanemu połączeniu smaków, tworzą dania unikalne na skalę światową. Aby skosztować najlepszych dań mięsnych kuchni polskiej, zalecamy wizytę wyłącznie w dobrych restauracjach, które korzystają ze sprawdzonych receptur. Doświadczenie kucharzy oraz świeże składniki to elementy, które wpływają na jakość dania.

Dania mięsne kuchni polskiej to potrawy, które cieszą się dużym uznaniem i rosnącą sławą. Dzięki takim daniom jak m.in. żurek, golonka, zrazy, kotlet schabowy, kuchnia polska zyskała rozgłos, a potrawy znane są na całym świecie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz