Artykuł sponsorowany

Gospoda – restauracja inna niż wszystkie!

Gospoda – restauracja inna niż wszystkie!

W Polsce powstaje nie tylko coraz więcej modnych restauracji azjatyckich, marokańskich, greckich, włoskich czy też meksykańskich. Na szczególną uwagę zasługują bowiem lokale gastronomiczne, które koncentrują się na serwowaniu dań regionalnych oraz staropolskich. Mowa o pięknych karczmach, zajazdach, dworkach, a także niezwykłych gospodach, które goszczą przybyszów nie tylko dobrą strawą, ale także niepowtarzalną słowiańską atmosferą. Dowiedz się, czym wyróżniają się gospody.

Dania kuchni staropolskiej

Dania kuchni staropolskiej nie muszą kojarzyć się tylko i wyłączanie z potrawami tłustymi, a także dziczyzną. Dania naszych przodków tworzone są przede wszystkim z dużej ilości warzyw, chudych mięs oraz z dodatkiem aromatycznych ziół. Gospody wyróżniają się przy tym serwowaniem potraw, które przygotowywane są z najlepszych, proekologicznych produktów. Oferowanymi smakami są zaś te typowo słowiańskie oraz regionalne, dlatego zaskoczyć mogą one każdego gościa. Szczególnie zachwyceni są przybysze zagraniczni, którzy podkreślają wyjątkowość staropolskich kulinariów.

Jakie zatem dania znaleźć można w kartach modnych gospód? Lokale takie oferują między innymi:

  • kwaśnicę na wędzonym żeberku,
  • kiełbasy zapiekane w weku,
  • tace wędlin wędzonych idealne do spożywania alkoholu,
  • proziaki z masłem czosnkowych – danie słynne na całe Bieszczady,
  • bigos staropolski,
  • różne rodzaje gołąbków i pierogów,
  • golonkę pieczoną,
  • wątróbkę drobiową,
  • sznycel cielęcy w leśnych sosach.

Skosztować warto także słodkości, które w gospodach są bardzo cenione. Sekret ich wyjątkowości tkwi w wieloletnim udoskonalaniu oraz tworzeniu na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Wyjątkowy wystrój lokali

Gospody wyróżniają się nie tylko pysznym jedzeniem. Ich wyjątkowość docenia się także ze względu na ciekawie zaaranżowane wnętrza. Nawiązują one często do stylów góralskiego, dworskiego, wiejskiego i industrialnego, a także rustykalnego. W pomieszczeniach gospód pełno jest naturalnego drewna, świec, a także kamienia i cegiełek. Często takie lokale przypominają nowoczesne stodoły z wysokim sufitem i wielkimi żyrandolami. Dekoracje nawiązują zaś do kultury słowiańskiej i staropolskiej. Nic dziwnego, że takie restauracje polecane są do wyprawiania Komunii, wesel, a także imprez firmowych. W najlepszych gospodach można zorganizować prawdziwą biesiadę do białego rana. To oferuje Gospoda u Więcławów, która pochwalić się może m.in. zwycięstwami w konkursie Mistrzowie Smaku. Lokal ten należy też do Podkarpackiego szlaku kulinarnego.

Czy jednak tylko na południu Polski można znaleźć gospody? Coraz więcej jest ich nad morzem, na Kaszubach i Mazurach, a także w mniejszych miejscowościach nad jeziorami. Gospody powstają także w większych miastach, rozsławiając polskie kulinaria w całej Europie. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz