Jak zrobić chleb? Przepisy na chleb na zakwasie, drożdżach i inne

Jak zrobić chleb? Przepisy na chleb na zakwasie, drożdżach i inne

Nie lubisz chleba z marketu? A może na sklepowej półce było już pusto, gdy wybrałeś się na zakupy? Jeśli tak, to idealny moment na zrobienie pieczywa własnego wypieku. Domowy chleb jest smaczny i dłużej zachowuje swoją świeżość, niż jego sklepowe odpowiedniki. Możesz go przygotować na zakwasie lub drożdżach, ale jeśli nie masz w domu tych produktów – również mamy dla ciebie przepis! Znajdziesz go poniżej. Smacznego!

Strony www Strony www

Przepis na chleb na drożdżach

Aby przygotować chleb na drożdżach, potrzebujesz:

  • 0,5 kg mąki pszennej,

  • 7 g suchych drożdży,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • 2 łyżeczki soli,

  • ok. 400 ml ciepłej wody.

Najpierw wsyp drożdże do ciepłej wody i pozostaw na około 10 minut. W tym czasie wymieszaj mąkę, sól i cukier. Wodę z drożdżami wlej do połączonych składników i wyrób ciasto łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na pół godziny.

Po upływie tego czasu zagnieć krótko ciasto i przełóż je do foremki. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać ulubione przyprawy lub nasiona, np. pestki słonecznika. Taki chleb możesz wypiekać w keksówce, którą wysmarujesz tłuszczem i posypiesz bułką tartą. Ciasto postaw na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Na koniec wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około godzinę.

Przepis na chleb z garnka na zakwasie

Przepis na chleb na zakwasie jest najbardziej skomplikowany. Przygotuj składniki na zaczyn:

  • 60 g zakwasu żytniego,

  • 200 g mąki pszennej typu 550,

  • 130 g wody.

Wieczorem, dzień przed wypiekiem chleba, składniki na zaczyn dokładnie wymieszaj i pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Konsystencja zaczynu powinna być bardzo gęsta. 

Następnego dnia przygotuj składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej typu 550,

  • gotowy zaczyn,

  • 300 g letniej wody,

  • łyżkę soli.

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i letnią wodę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Pod koniec wyrabiania powinno być elastyczne i lepkie. Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, ponieważ wtedy chleb może być suchy i zbity.

Ciasto na chleb przełóż do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około 3 godziny. W tym czasie ciasto należy dwukrotnie odgazować. Następnie wyłóż je na podsypany mąką blat, delikatnie rozciągnij i brzegi ciasta złóż do środka, uformuj kulę i pozostaw w misce na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu procedurę trzeba powtórzyć. Podczas wyrastania ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Chleb piecz w garnku żeliwnym o średnicy co najmniej 24 cm. Garnek wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę na 250 stopni, aby nagrzał się wraz z pokrywką. Następnie wyciągnij go z piekarnika, zdejmij przykrywkę i przełóż do niego wyrośnięte ciasto. Z powrotem przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut, następnie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut, aby pieczywo się zrumieniło.

Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu

Nie masz w domu drożdży? Nie masz możliwości zrobienia zakwasu? Nic nie szkodzi!

Przygotuj:

  • 400 g mąki pszennej (jeśli chcesz urozmaicić smak chleba, możesz wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią lub pełnoziarnistą),

  • 400 g kwaśnego mleka, kefiru lub maślanki,

  • łyżeczkę sody oczyszczonej,

  • łyżeczkę soli,

  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła lub oleju,

  • masło i bułkę tartą do wysypania formy.

Najpierw wsyp do miski mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj. Dodaj masło lub olej i kwaśne mleko lub kefir, a następnie ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i elastyczne tak, by można było je wyrabiać. Należy wyrabiać je ręką lub hakiem przez kilkanaście minut, aż będzie napowietrzone. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piecz około godzinę, następnie przestudź i dopiero krój. Smacznego!

Tak przygotowane pieczywo możesz wykorzystać do zrobienia zdrowego śniadania – pod tym linkiem znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na dobry początek dnia.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (5)
4.6
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży