Jak zrobić chleb? Przepisy na chleb na zakwasie, drożdżach i inne
Nie lubisz chleba z marketu? A może na sklepowej półce było już pusto, gdy wybrałeś się na zakupy? Jeśli tak, to idealny moment na zrobienie pieczywa własnego wypieku. Domowy chleb jest smaczny i dłużej zachowuje swoją świeżość, niż jego sklepowe odpowiedniki. Możesz go przygotować na zakwasie lub drożdżach, ale jeśli nie masz w domu tych produktów – również mamy dla ciebie przepis! Znajdziesz go poniżej. Smacznego!
Przepis na chleb na drożdżach
Aby przygotować chleb na drożdżach, potrzebujesz:
0,5 kg mąki pszennej,
7 g suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
ok. 400 ml ciepłej wody.
Najpierw wsyp drożdże do ciepłej wody i pozostaw na około 10 minut. W tym czasie wymieszaj mąkę, sól i cukier. Wodę z drożdżami wlej do połączonych składników i wyrób ciasto łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na pół godziny.
Po upływie tego czasu zagnieć krótko ciasto i przełóż je do foremki. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać ulubione przyprawy lub nasiona, np. pestki słonecznika. Taki chleb możesz wypiekać w keksówce, którą wysmarujesz tłuszczem i posypiesz bułką tartą. Ciasto postaw na około 15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Na koniec wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około godzinę.
Przepis na chleb z garnka na zakwasie
Przepis na chleb na zakwasie jest najbardziej skomplikowany. Przygotuj składniki na zaczyn:
60 g zakwasu żytniego,
200 g mąki pszennej typu 550,
130 g wody.
Wieczorem, dzień przed wypiekiem chleba, składniki na zaczyn dokładnie wymieszaj i pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Konsystencja zaczynu powinna być bardzo gęsta.
Następnego dnia przygotuj składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej typu 550,
gotowy zaczyn,
300 g letniej wody,
łyżkę soli.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i letnią wodę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Pod koniec wyrabiania powinno być elastyczne i lepkie. Nie dodawaj zbyt dużej ilości mąki, ponieważ wtedy chleb może być suchy i zbity.
Ciasto na chleb przełóż do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około 3 godziny. W tym czasie ciasto należy dwukrotnie odgazować. Następnie wyłóż je na podsypany mąką blat, delikatnie rozciągnij i brzegi ciasta złóż do środka, uformuj kulę i pozostaw w misce na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu procedurę trzeba powtórzyć. Podczas wyrastania ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Chleb piecz w garnku żeliwnym o średnicy co najmniej 24 cm. Garnek wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę na 250 stopni, aby nagrzał się wraz z pokrywką. Następnie wyciągnij go z piekarnika, zdejmij przykrywkę i przełóż do niego wyrośnięte ciasto. Z powrotem przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut, następnie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut, aby pieczywo się zrumieniło.
Przepis na chleb bez drożdży i zakwasu
Nie masz w domu drożdży? Nie masz możliwości zrobienia zakwasu? Nic nie szkodzi!
Przygotuj:
400 g mąki pszennej (jeśli chcesz urozmaicić smak chleba, możesz wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią lub pełnoziarnistą),
400 g kwaśnego mleka, kefiru lub maślanki,
łyżeczkę sody oczyszczonej,
łyżeczkę soli,
2 płaskie łyżki miękkiego masła lub oleju,
masło i bułkę tartą do wysypania formy.
Najpierw wsyp do miski mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj. Dodaj masło lub olej i kwaśne mleko lub kefir, a następnie ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste i elastyczne tak, by można było je wyrabiać. Należy wyrabiać je ręką lub hakiem przez kilkanaście minut, aż będzie napowietrzone. Długą keksówkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chleb piecz około godzinę, następnie przestudź i dopiero krój. Smacznego!
Tak przygotowane pieczywo możesz wykorzystać do zrobienia zdrowego śniadania – pod tym linkiem znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na dobry początek dnia.