5 potraw wielkanocnych, które koniecznie musisz przygotować

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To czas celebrowania przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć tradycyjnych dań. Dowiedz się, jakie słodkie i wytrawne potrawy na Wielkanoc są najbardziej popularne. Sprawdź, jak udekorować mazurka i przygotować różne warianty jajek faszerowanych.


1. Tradycyjne i nietypowe jajka faszerowane
Jajka to symbol życia i nieodłączony element świątecznego stołu. Poznaj ciekawe propozycje na mniej i bardziej popularne jajka faszerowane.
Jajka po tatarsku – jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Sos tatarski przygotowuje się z kilku składników – cebuli, pieczarek, ogórków, chrzanu i majonezu.
Jajka faszerowane awokado – masz ochotę na trochę egzotyki? Postaw na meksykańską wersję jajek z guacamole na bazie awokado, czosnku i soku z limonki. Możesz też po prostu połączyć rozgniecione awokado z majonezem i szczypiorkiem.
Jajka na ostro – kolejna mniej oczywista propozycja to jajka dla wielbicieli pikantnych smaków. Zamiast zwykłego pieprzu lub chrzanu ostrości doda posiekana papryczka jalapeno.
Jajka faszerowane serem kozim – wymieszaj kozi ser z posiekanymi pomidorami suszonymi i aromatyczny farsz gotowy.
Jajka faszerowane tuńczykiem – ugotowane żółtka, tuńczyka i majonez zmiksuj w blenderze. Dopraw solą i pieprzem, dla smaku możesz dodać kapary lub suszone pomidory.
Nie wiesz, jak udekorować jajka faszerowane? Jeśli nie chcesz upychać farszu łyżką, wykorzystaj specjalne worki do szprycowania, wtedy jajka będą prezentować się estetycznie. Do dekoracji możesz wykorzystać drobne warzywa. Przekrój połówki pomidorków koktajlowych lub rzodkiewek i połóż na wierzchu. Dobrze prezentuje się świeżo posiekany szczypior, koperek, pietruszka i obowiązkowo – rzeżucha.
2. Biały barszcz lub żurek
Barszcz i żurek to dwie tradycyjne potrawy wielkanocne w Polsce. Czym się różnią? Żurek jest przygotowywany na zakwasie z mąki żytniej i podawany z ziemniakami, a barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej oraz wywarze z boczku i kiełbasy. Do zup oczywiście dodawane są jajka i chrzan.
3. Aromatyczny domowy pasztet
Wśród potraw na Wielkanoc nie powinno zabraknąć domowego pasztetu z cielęciny, wieprzowiny lub indyka. Chcesz dodać potrawie aromatu? Formę do pieczenia wyłóż plastrami boczku. Oprócz pasztetu na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się też inne mięsa – biała kiełbasa, szynka gotowana, pieczona lub wędzona, a także faszerowany schab i pieczeń rzymska.
4. Mazurek wielkanocny
To symbol świąt i obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Tradycyjny mazurek wykonuje się z kruchego ciasta i przekłada bakaliami. Możesz wykonać różne wariacje tego wielkanocnego ciasta – szczególnie popularne są mazurki kajmakowe czy cytrynowe. Prawdziwy mazurek powinien być przede wszystkim bogato udekorowany. To smaczna dekoracja świątecznego stołu i wielkanocnego koszyka.
Zastanawiasz się, jak udekorować mazurka wielkanocnego? Bazę stworzysz z rozpuszczonej białej lub gorzkiej czekolady. Do przybrania sprawdzą się też migdały, orzechy, rodzynki i inne bakalie. Dzieci z pewnością wybiorą kolorowe posypki. Stwórz bazie z migdałów, a gałązki z polewy z ciemnej czekolady. Jeśli chcesz zaszaleć, poszukaj gotowych cukrowych ozdób. Możesz też samodzielnie ulepić rozmaite kształty z masy marcepanowej.
5. Babka wielkanocna
Babka czekoladowa, w polewie czy z migdałami – to kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Z pewnością ucieszy każdego łasucha. Zastanawiasz się, co symbolizuje babka wielkanocna? Zgodnie z tradycją, jeśli gospodyni uda się upiec dobrze wyrośniętą babę, gwarantuje to powodzenie przez cały rok!
Przeczytaj, jak zrobić babkę cytrynową.