Awarie kuchenek elektrycznych – jak sobie z nimi radzić?
Kuchnie gazowe są coraz częściej zastępowane przez nowoczesne kuchenki elektryczne. Energooszczędne, programowalne i łatwe w obsłudze, zapewniają pełny komfort użytkowania przy zachowaniu optymalnej efektywności energetycznej. Niestety, podobnie jak wszystkie sprzęty gospodarstwa domowego, mogą ulec awarii. Sprawdźmy, które usterki są najczęściej wykrywane, i w jakich przypadkach konieczna jest interwencja specjalisty.
Nieprawidłowe podłączenie płyty elektrycznej
To jeden z najczęstszych problemów zgłaszanych przez użytkowników płyt elektrycznych. Zdarza się, że nawet profesjonalni instalatorzy popełnią błąd przy montażu płyty, przez co urządzenie nie będzie działać prawidłowo. Nowoczesne kuchnie posiadają różnorodne oznaczenia kolorystyczne przewodów, co może zostać mylnie zinterpretowane przez specjalistę przyzwyczajonego do określonych sposobów instalacji. Niefachowy montaż jest jednak łatwy do zdiagnozowania, a doświadczony technik, np. z firmy Krzyś ZHU Piotr Węgrzyński, bez problemu przywróci sprzęt do pełnej sprawności.
Awaria pól grzewczych a wybijanie bezpieczników
Charakterystyczną usterką, dotykającą kuchenek elektrycznych, jest niesprawność dwóch pól grzewczych po jednej stronie płyty. Istnieją dwa wytłumaczenia tego problemu – złe podłączenie płyty lub wybicie bezpiecznika (kuchenka elektryczna wymaga obligatoryjnego podłączenia do zasilania na dwie fazy). Niestandardowe reakcje bezpieczników mogą być skutkową zalania przewodów, łącznika krzywkowego bądź przepalenia grzałki. Bez względu na bezpośrednią przyczynę, najlepiej skontaktować się ze sprawdzonym serwisantem.