Artykuł sponsorowany

Blanszowane pieczarki - jak prawidłowo przeprowadza się proces przetwarzania? Lomania Polsko-Francuska

Blanszowane pieczarki - jak prawidłowo przeprowadza się proces przetwarzania? Lomania Polsko-Francuska

Nie ulega wątpliwości, że pieczarki są grzybami, po które chętnie sięgają nie tylko gospodynie domowe, ale również zawodowi kucharze. Ich wartości odżywcze, a także walory smakowe sprawiają, że każda potrawa nabywa nietuzinkowego charakteru. Jednym ze sposobów obróbki wspomnianego grzyba jest blanszowanie. Jak je przeprowadzić, żeby mieć pewność, że produkt nie straci swoich wartości odżywczych?

Blanszowanie jedną z metod obróbki pieczarek

Nie ulega żadnej wątpliwości, że tak jak inne pożywienie, również pieczarki posiadają określone walory smakowe. Aby uniknąć ich utraty, dobrze jest przeprowadzić proces obróbki grzybów. Jedną z metod jest blanszowanie pieczarek. Żeby prawidłowo je przeprowadzić, należy pamiętać o kilku krokach.

Wspomniana metoda obróbki pożywienia pochodzi z Francji. Aby prawidłowo wykonać blanszowanie, należy przygotować wrzątek i zimną wodę (do niej należy dodać kostki lodu). Następnie oczyścić i umyć pieczarki, które wrzuca się na wrzątek i gotuje maksymalnie 2-3 minuty. Kolejnym krokiem jest odcedzanie grzybów i natychmiastowe przełożenie ich do miski z zimną wodą, gdzie powinny pozostać około 5 minut. 

Osoby, które obawiają się, że nieprawidłowo przeprowadzą proces blanszowania, mogą skorzystać z gotowych produktów, które na rynku oferują firmy zajmujące się pasteryzacją żywności. Jedną z nich jest Lomania Polsko-Francuska - ceniony producent pieczarek blanszowanych, marynowanych oraz w zalewie. 

Co daje blanszowanie pieczarek?

Wiele osób zastanawia się, po co blanszować pieczarki i inne produkty żywnościowe. Okazuje się, że wspomniany sposób ma wiele zalet. Blanszowanie jest procesem, w którym poddaje się pieczarki krótkotrwałemu działaniu gorącej wody, a następnie szybkiemu chłodzeniu. Proces ten pozwala na to, aby grzyby stały się miękkie i lekkostrawne. Co więcej - grzyby będą wyglądać, jakby dopiero zostały zebrane, dzięki czemu można nadać nietuzinkowego charakteru przygotowywanej potrawie. Warto mieć również na uwadze, że dzięki wspomnianej formie pasteryzacji można liczyć na to, że pieczarki zachowają wszystkie wartości odżywcze, których mogą pozbyć się podczas długiego gotowania.

Lomania Polsko-Francuska - oferta

Firma Lomania Polsko-Francuska, założona w 1990 roku, specjalizuje się w przetwórstwie warzyw, owoców i pieczarek. W ofercie znajdują się produkty takie jak pieczarki blanszowane, pasteryzowane oraz sterylizowane, które cieszą się popularnością wśród klientów indywidualnych i sektora HoReCa. Dodatkowo firma oferuje gotowe produkty gastronomiczne, takie jak farsz pieczarkowy czy pieczarki trifolati. Lomania Polsko-Francuska dba o wysoką jakość swoich produktów, stosując nowoczesne technologie przetwórstwa i kontrolując surowce na każdym etapie produkcji.

Opracowanie:
Szczodrowo 13
tel. 65 512 39 19
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz