Bydło simentalskie – niezwykle wydajne i wytrzymałe

Wśród części hodowców bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej panuje fałszywe przekonanie, że krowy rasy simentalskiej cechują się niską wydajnością, jeżeli chodzi o produkcję mleka. Wielu z nich nigdy tak naprawdę nie miało okazji zapoznać się bliżej z simentalami, a krzywdzące opinie o nich oparte są na danych sprzed kilkudziesięciu lat. Mówią one na przykład, że spodziewana mleczność krów tej rasy nie przekracza 3000 kg mleka rocznie, jednak hodowla tych zwierząt w ostatnim czasie bardzo się rozwinęła. Co warto wiedzieć o bydle simentalskim?
Skąd wywodzi się rasa simentalska?
Simentale wywodzą się ze Szwajcarii znad rzeki Simme. Rasa ta została wyodrębniona z lokalnego bydła. Trudne, alpejskie warunki klimatyczne przyczyniły się do zwiększenia odporności siemntali na czynniki zewnętrzne, co przełożyło się na ich lepszą kondycję zdrowotną i dłuższą żywotność. Dzięki temu rasa simentalska jest w stanie zaaklimatyzować się niemalże w każdym środowisku. Obecnie hodowana jest ona na całym świecie. Najbardziej cenione simentale sprowadzane są z Czech i Bawarii. Tego typu okazy możemy nabyć bezpośrednio w Polsce. Ich sprzedażą zajmuje się przedsiębiorstwo BIS z Poznania.
Simentale należą do rasy dużego kalibru. Posiadają cechy charakterystyczne zarówno dla bydła mlecznego, jak i mięsnego. Krowy osiągają w kłębie 140 cm i ważą około 744 kg. Ich umaszczenie jest plamiste - od barwy słomkowej po czerwoną z białymi elementami. Buhaje zaś osiągają 150 cm w kłębie, a ich masa utrzymuje się w granicach 1230 kg.
Wydajność mleczna rasy simentalskiej
W naszym kraju najwięcej krów simentalskich hodowanych jest w województwie podkarpackim, a ich popularność stale wzrasta. W ostatnich latach zwiększyła się również wydajność mleczna przedstawicielek tej rasy. Według różnych źródeł waha się ona od 6100 do prawie 7000 kg mleka rocznie. Mleko zawiera około 4,06% tłuszczu i 3,36% białka. W porównaniu do mleka od innych krów występuje w nim mała zawartość komórek somatycznych i drobnoustrojów. Mleko od simentali wyróżnia się dużą ilością kazeiny, co ma wpływ na wygląd i smak wytworzonych z niego produktów.
Sery z mleka simentali uchodzą za najlepsze na świecie. Rasa simentalska jest predysponowana do wypasu oraz optymalnego wykorzystania pasz objętościowych. Obliczono, że przy podaży samych wysokiej jakości pasz, krowa simentalska jest w stanie wyprodukować aż 22 litry mleka dziennie, co z reguły zaspokaja potrzeby bytowe i produkcyjne hodowcy. Mięso simentali jest jasnoczerwone, równomiernie marmurkowe, kruche i soczyste. Na ubój przeznacza się buhajki opasowe oraz wybrakowane krowy ze stada. W 18. miesiącu życia simentali uzyskuje się najlepszy stosunek mięśni do tłuszczu. Biorąc pod uwagę powyższe, nie ma się co dziwić, że rasa simentalska jest coraz częściej wybierana przez polskich hodowców.