Ceramiczne piece piekarnicze RRK-cechy i zalety

Na krajowym rynku wypieku pieczywa nie brakuje nowoczesnych pieców piekarniczych opierających się na różnych technologiach budowy i nagrzewania, czy załadunku pieczywa. Spośród wielu dostępnych rozwiązań dużą popularnością cieszą się piece piekarnicze RRK łączące zalety różnych systemów, wykorzystując z nich co najlepsze. Połączenie technologii pozwala na osiągnięcie pożądanych parametrów i jakości wypieku przy jednoczesnym zachowaniu ergonomii energetycznej i wieloletniej bezawaryjności.
Piece rurowo-kanałowe w piekarni
Piece piekarnicze jako kluczowy element wypieku muszą zostać odpowiednio dobrane w zależności od rodzaju wypieku, rodzaju pieczywa czy zakładanych mocy przerobowych piekarni. Powyższe czynniki decydują w dużej mierze o sukcesie piekarni na rynku, jej rentowności i możliwości zaspokojenia danego popytu. Wybór pieców jest spory i nie miejsce tu na rozważanie wszystkich możliwości, skupmy się na budowie, możliwościach i zaletach pieców RRK, zwanych potocznie „anglikami”. Są to zazwyczaj piece ceramiczne, rurowe, łączące dwie technologie sposobu ich ogrzewania, co pozwala na równomierny wypiek pieczywa i wyrobów cukierniczych przy optymalnym zużyciu energii.
Zalety i budowa pieców RRK
Piece rurowo-kanałowe cechują się mieszanym sposobem ogrzewania łączącym ogrzewanie rurowe z kanałem spalinowym. Zbudowane są zazwyczaj z trzech komór wypiekowych, z których dwie ogrzewane są rurami zwanymi zwyczajowo rurami Perkinsa a trzecia, zazwyczaj górna, ogrzewana jest kanałem spalinowym. Rury Perkinsa to rury ciągnione, wykonane technologią bezszwową ze stali wysokiej jakości, wypełnione w jednej trzeciej wodą, której temperatura wrzenia jest wyższa dzięki wytwarzaniu się w rurach pary wodnej. Kanał spalinowy prowadzony jest od paleniska i rozwidla się wyłącznie nad komorą wypiekową, gdzie natomiast rury Perkinsa prowadzone są zarówno pod komorami, jak i nad nimi. Odprowadzane spalin do kanału odbywa się z uwzględnieniem kotłów grzejnych co pozwala na dodatkowe oszczędności energii w ogrzewaniu wody w piekarni. Takie rozwiązanie pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła i bardziej racjonalne wykorzystanie energii cieplnej. Jak podkreślają jednak specjaliści ze zwoleńskiej firmy Piece Tomasz Makuch–Zakład Budowy i Remontów Pieców Piekarniczych, duży wpływ na ergonomiczność pracy pieca ma zastosowane paliwo do jego ogrzania. W zależności od konstrukcji palnika w komorze spalania i możliwości zastosowania danego paliwa oszczędności mogą sięgać 20% w przypadku groszku suchego lub miału, do nawet 60% w przypadku pieców gazowych. Cieszącym się dużą popularnością rozwiązaniem jest modernizacja pieców piekarniczych i ich adaptacja do określonych paliw, co wraz z zastosowaniem palników nowej generacji z odpowiednimi sterownikami może przynieść w perspektywie dłuższego czasu naprawdę spore oszczędności każdej piekarni.