Czeremcha – roślina o właściwościach, które wyjdą Ci na zdrowie

Czeremcha, nazywana również śliwą ko cierpką lub smrodynią, to roślina, której kwiaty, liście, owoce oraz kora wykazują działanie lecznicze. O ich niezwykłych właściwościach pisali już pierwsi medycy – Herodot i Teofrast. Czeremcha była również znana w polskiej medycynie ludowej. Przeczytaj, jak ją rozpoznać. Poznaj jej właściwości i dowiedz się, jak zrobić przetwory z jej owoców i soku.


Jak rozpoznać czeremchę?
Czeremcha to drzewo lub duży krzew, który dorasta nawet do wysokości 15 metrów. W naturalnych warunkach występuje w całej Europie, zachodniej Syberii oraz Azji Mniejszej. W Polsce zaliczana jest do gatunków pospolitych, zasiedlających głównie wilgotne lasy i obszary w okolicy zbiorników wodnych. Może być też sadzona w charakterze rośliny ozdobnej na miejskich skwerach i w ogrodach.
Czeremcha zwyczajna kwitnie od końca kwietnia do końca maja, czeremcha amerykańska – miesiąc później. Jej białe kwiaty wytwarzają intensywny zapach. Owoce o ciemnej barwie dojrzewają wczesną jesienią. Stanowią one pożywienie ptaków, są również wykorzystywane jako produkt kulinarny oraz leczniczy. Ich właściwości przypominają właściwości owoców czarnego bzu.
Niezwykłe właściwości owoców czeremchy
Dojrzewające owoce czeremchy bogacą się w substancje o działaniu antyoksydacyjnym. O ich zdrowotnym działaniu świadczy obecność kwasów – jabłkowego, cytrynowego i pochodnych kwasu cynamonowego, a także związków fenolowych, takich jak flawanole czy antocyjany. Związki te mają istotne znaczenie w ziołolecznictwie i produkcji ekstraktów. Wykazują działanie wspierające zdrowie, obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i cukrzycy.
Owoce czeremchy na grypę i przeziębienie
Zawarte w owocach czeremchy związki organiczne wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagają więc walkę z infekcją i przyspieszając czas powrotu do zdrowia. Z kolei sok z czeremchy wykazuje właściwości przeciwkaszlowe. Zarówno owoce jak i napar z kory wspomagają leczenie stanów reumatycznych i gośćca.
Owoce czeremchy na depresję i stany lękowe
Jagody czeremchy wykazują też działanie uspokajające. Zalecane są osobom cierpiącym na stany lękowe i depresyjne oraz pacjentom borykającym się z ciągłym stresem i zmęczeniem organizmu.
Owoce czeremchy na układ moczowo-płciowy
Jako silny środek diuretyczny czeremcha ułatwia wypłukiwanie toksyn z organizmu i chroni przed powstawaniem kamieni na nerkach. Sprawdza się też jako specyfik wspomagający leczenie zapalenia pęcherza moczowego. Czeremcha pomaga też zwalczać dolegliwości kobiece – napar z kory reguluje miesiączki i łagodzi ból menstruacyjny, a właściwości uspokajające owoców przynoszą ulgę w zespole napięcia przedmiesiączkowego.
Owoce czeremchy na układ pokarmowy
Suszone owoce i sporządzone z nich przetwory pomagają walczyć z biegunką i są pomocne przy zatruciach. Dzięki zawartości pektyny dbają o utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit, zapobiegają zaleganiu w nich treści pokarmowych i ułatwiają wypróżnianie.
Przetwory z owoców czeremchy
Czeremcha kojarzona jest przede wszystkim z owocami – to właśnie one wykazują największe spectrum zastosowań w medycynie naturalnej. Produkty z czeremchy zalecane są szczególnie jesienią i zimą – w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień i grypy.
Jak smakują owoce czeremchy? Są słodkie i lekko cierpkie, w smaku przypominają aronię. Doskonale nadają się do przygotowywania różnego rodzaju przetworów. Jeśli zależy nam na zachowaniu właściwości antyoksydacyjnych rośliny, weźmy pod uwagę przetworzenie jej na sok. Z czeremchy możemy zrobić również konfiturę lub nalewkę. Aby wzbogacić smak trunków na bazie czeremchy, warto dodać do nich liście mięty, cynamon lub kardamon.
Granatowe jagody będą również świetnym dodatkiem do deserów, lodów i ciast. Z kolei mocno palone suszone owoce mogą być zamiennikiem kawy.
Przed przystąpieniem do tworzenia przetworów, należy pozbyć się pestek z owoców – zawierają one bowiem prunazynę, która pod wpływem soków trawiennych może przekształcić się w cyjanowodór i być niebezpieczna dla zdrowia. Owoce należy przed podaniem poddać też obróbce termicznej – świeże mogą spowodować biegunkę i lekkie zatrucie pokarmowe.