Czym są i gdzie znajdują zastosowanie łuskarki do lodu?

Suchy, czysty i doskonale zmrożony lód jest materiałem niezbędnym w przemyśle gastronomicznym, zwłaszcza tym związanym z przetwórstwem mięsa. Mięso jest surowcem, który wymaga przechowywania w odpowiednio niskich temperaturach – to warunek konieczny, aby zachowało świeżość przez dłuższy czas. Jako że lód w zakładach mięsnych jest potrzebny w ilościach hurtowych, wytwarzają go one na miejscu, sięgając po łuskarki do lodu.
Jak działają łuskarki do lodu?
Łuskarki do lodu są urządzeniami znanymi od wielu lat. Są stosowane do produkcji lodu od wielu dekad. I choć technologia od czasu powstania pierwszej wytwornicy lodu łuskowego uległa zmianie, zasada działania tego sprzętu jest podobna. W pierwszym etapie do specjalnego cylindra dostarczana jest zimna woda. Zostaje ona schłodzona do temperatury od -12 do -30°C. Lód, który powstaje w ten sposób, jest zeskrobywany dzięki specjalnemu ślimakowi i wypychany ku górnej części cylindra. Tam następuje proces jego prasowania, ponownego mrożenia i kruszenia. I w takiej postaci trafia do użycia.
Ten proces produkcji, który wykorzystują np. łuskarki do lodu oferowane m.in. przez firmę Gemini, pozwala wyprodukować lód o idealnych parametrach – zarówno gdy chodzi o grubość, jak i temperaturę. W efekcie pozwala on na ekspresowe schłodzenie żywności i utrzymanie optymalnej temperatury przez wiele godzin.
Zastosowanie łuskarek lodu
Łuskarki lodu, inaczej nazywane wytwornicami lodu łuskowego, znajdują zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Są powszechnie stosowane do chłodzenia mięsa oraz ryb przed ich dalszą obróbką, ale nie tylko. Lód wyprodukowany za pomocą tych urządzeń jest wykorzystywany również m.in. w procesie kutrowania farszu oraz w innych procesach produkcyjnych.
Maszyny są powszechnie stosowane także na kutrach rybackich – przy połowach są niezastąpione do schłodzenia ryb i dłuższego utrzymania ich świeżości. Modele wykorzystywane do tego celu dają również możliwość produkcji lodu z wody morskiej, ale różnią się od pozostałych typem sprężarki. Innym miejscem, gdzie stosuje się wytwornice lodu łuskowego, są hurtownie oraz duże sklepy mięsne i rybne. Tam łuski lodu służą do ekspozycji produktów oraz ich przechowywania – lodem zasypuje się np. pojemniki z mięsem.
Warto pamiętać, że zakup łuskarki jest dość sporą inwestycją. Zmniejszyć można ją jednak, wybierając używaną, ale zregenerowaną maszynę dobrego producenta. Tego typu sprzęt posłuży również dobrze jak ten prosto od producenta, a jednocześnie będzie kosztował nawet znacząco mniej.