Artykuł sponsorowany

Czym się wyróżniają poszczególne szczepy wina? Przeczytaj nasz poradnik i zaskocz znajomych.

Czym się wyróżniają poszczególne szczepy wina? Przeczytaj nasz poradnik i zaskocz znajomych.

Wino nie jest tradycyjnym polskim trunkiem, dlatego większość z nas nie ma szerokiej wiedzy na temat różnych szczepów winogron, z których się je produkuje. Tymczasem choćby podstawowa wiedza na temat charakterystyki poszczególnych szczepów winorośli pomoże nam wybrać butelkę wina idealnie dopasowaną do serwowanej z nią kolacji. W tym artykule przedstawiamy podstawowe informacje na temat kilku wybranych szczepów, z którymi możemy się zetknąć w większości polskich sklepów.

Chardonnay – białe wina i szampany

Nazwa tej białej odmiany winogron pochodzi od małego miasteczka w Burgundii, a w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu „ziemię ostów”. Szczep ten powstał z krzyżówki pinot noir i gouais blanc. Chardonnay jest dość łatwe w uprawie, a w zależności od warunków atmosferycznych i sposobu pielęgnacji daje różny efekt, dlatego mogą z niego powstawać wina o dość zróżnicowanym charakterze. Z tego szczepu winogron produkuje się szampana – jeśli na butelce znajdziemy napis blanc de blanc, oznacza to, że nasz szampan został wykonany wyłącznie z tych winogron. To wino ma dużo słodkich i egzotycznych nut w aromacie i w smaku – niezależnie od tego, gdzie jest hodowane, a warto podkreślić, że ta winorośl występuje też poza Francją – bardzo popularne są kalifornijskie wina z tego szczepu. Są one bardziej kremowe i oleiste od francuskiego chardonnay, dlatego poleca się je do delikatnych mięs i śmietanowych sosów. Francuska odsłona tego trunku lepiej komponuje się z owocami morza, rybami i kozimi serami.

Tokaj – pozdrowienia z Węgier

Bardzo charakterystycznym winem jest tokaj – jego nazwa nie pochodzi jednak od szczepu winogron, a od regionu leżącego na granicy Węgier i Słowacji. Tokaje to zawsze wina białe, zwykle jednoszczepowe – najczęściej używane są do ich produkcji winogrona ze szczepu furmint. Tokaje mogą być wytrawne, słodkie, półsłodkie lub stołowe. Występują też w formie bardzo słodkich win likierowych. Wytrawne tokaje świetnie komponują się z kuchnią polską – pasują do nich śledzie, schab, pierogi, a nawet bigos. Słodkie tokaje natomiast dobrze komponują się z oscypkiem. Wybór najlepszych win z tego regionu oferuje Stacja Winiarska Sp. z o.o.

Wino świętego Wawrzyńca

Bardzo ciekawym szczepem jest St. Laurent – czyli Święty Wawrzyniec. Szczep ten uprawiany  jest głównie w Austrii, Czechach i na Słowacji. Nie jest częstym gościem na naszych stołach, a szkoda, bo ma wyjątkowy charakter. Dlatego też, jeśli trafimy gdzieś na wino wyprodukowane z tego szczepu, najlepiej pochodzące z Moraw, koniecznie go spróbujmy. Intensywny, purpurowy kolor, wiśniowy aromat, a w smaku odrobina nut ziół i dymu to naprawdę interesujące połączenie.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz