Artykuł sponsorowany

Dania garmażeryjne – szybki sposób na pyszny polski obiad!

Dania garmażeryjne – szybki sposób na pyszny polski obiad!

Znaczna część Polaków kocha domową kuchnię charakterystyczną dla naszej kultury. Oczywiście wielokrotnie skłaniamy się ku daniom indyjskim, śródziemnomorskim, meksykańskim, chińskim, ale to do tych staropolskich mamy sentyment – wszak potrawy te serwują nasze babcie i matki od pokoleń. Warto przy tym zauważyć, że pęd życiowy nie pozwala nam często spełniać się każdego dnia kulinarnie. To właśnie dlatego duży rynek spożywczy stanowią dzisiaj gotowe dania garmażeryjne.

Czym są dania garmażeryjne?

Osoby młodsze mogły nie spotkać się z terminem „garmaż”, który był spopularyzowany w czasach PRL-u. Określa się nim gotowe dania obiadowe przygotowywane na zimno, kupowane w sklepach, a następnie „odgrzewane” w domach. Dzisiaj najlepsi producenci są jednak w stanie przygotowywać tego rodzaju potrawy w taki sposób, aby mogły one w pełnej swojej świeżości trafiać nawet do barów, czy restauracji, a także do firm cateringowych. Garmaż dzisiaj bowiem zdobył szersze znaczenie, a nowoczesność kulinarna, związana z wykorzystaniem różnego rodzaju innowacyjnych sprzętów kuchennych, pozwala wykorzystywać zaliczane do niego produkty nie tylko w domach, ale też na stołówkach szkolnych, w barach mlecznych, czy podczas imprez okolicznościowych – wesela, konsolacje itp.

Domowy smak dzięki babcinym recepturom

Dzisiejsi producenci dań garmażeryjnych dbają o to, aby można było łatwo odgrzać je w swoich kuchniach, a także, aby smakiem idealnie odwzorowywały wyborne potrawy naszych babć i matek. Jest to wynik wieloletniej pracy specjalistów kulinarnych, którzy opierają produkcję masową o tradycyjne receptury, wysokiej jakości mięsa, a także warzywa z proekologicznych upraw. Tym na rynku wyróżnia się między innymi firma Salvit-Prima, która stale współpracuje z Agencją Rynku Rolnego, Urzędem Miasta Gdańsk, Urzędem Marszałkowskim oraz z licznymi klientami biznesowymi. Warto przy tym wiedzieć, iż podmiot ten jest znany w całej Polsce ze swojej oferty sałatek, surówek, czy też właśnie dań garmażeryjnych – to takie produkty wykazują każdego roku wzrost poziomu konsumpcji o ponad kilkanaście procent!

Z jakimi daniami garmażeryjnymi kuchni polskiej możemy się spotkać?

Kochasz kuchnię polską, ale nie masz czasu na przygotowywanie każdego dnia często skomplikowanych i wymagających czasu oraz uwagi dań? Wybierz te garmażeryjne, od najlepszych polskich producentów, którzy zapewnią również różnego rodzaju dodatki – surówki oraz sałatki warzywne lub mięsne  –  do potraw. Jeśli chodzi zaś o garmaż staropolski, należy wymienić takie gotowe „zimne obiady”: gołąbki w sosie pomidorowym, łazanki, pulpety, kotleciki wieprzowe, kotleciki rybne, czy de-volajlle. Najczęściej bowiem garmaż dzisiaj dotyczy mięs, które wystarczy odgrzać. Do tego można zakupić soczyste surówki, np. z kiszonej lub czerwonej kapusty; ugotować ziemniaki, przyrządzić sos i danie gotowe! Takie rozwiązanie pozwala znacznie zaoszczędzić czas. Wielokrotnie przygotowanie obiadów w takiej wersji zajmuje tylko 20 minut – jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych kobiet, czy też studentów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz