Gaster-Sól: Dlaczego wcale nie należy obawiać się peklosoli?

Ostatnimi czasy coraz więcej mówi się o zdrowej żywności i właściwym odżywianiu. To niezwykle ważny temat i bardzo dobrze, że jest tak szeroko poruszany. Niestety część produktów spożywczych została mylnie zakwalifikowana do zakazanej grupy. Czym jest peklosól i czemu zawdzięcza swój czarny PR? Dlaczego wcale nie należy się jej obawiać? Jakie jest zadanie peklosoli i soli w wyrobach spożywczych? Dlaczego warto kupować peklosól od firmy Gaster-Sól?
Czym jest peklosól i jaką pełni rolę?
Peklosól równie często nazywana jest solą peklową. Jest to gotowa mieszanka peklująca, w której składzie znajdziemy przede wszystkim sól warzoną, czyli sól kuchenną, a także niewielką ilość nitrytu – azotynu sodu. To właśnie obecność tego składnika różni peklosól od zwykłej soli i jest powodem kontrowersji. Nic w nadmiarze nie jest dobre i podobnie jest z nitrytem. Z tego względu jego użycie jest ściśle monitorowane przez państwo. Warto jednak wiedzieć, że pełni on w procesie peklowania bardzo ważną rolę. Od dawna wiadomo, że sól podbija smak potraw, wpływa na ich aromat, a przede wszystkim hamuje wzrost mikroflory, przedłużając tym samym świeżość produktów. Azotyn sodu również odpowiada za bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, ale przede wszystkim nie dopuszcza do rozwoju laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Toksyna botulinowa to najsilniejsza trucizna, której spożycie już niewielkiej ilości może doprowadzić do poważnych konsekwencji, a nawet śmierci.
W jaki sposób używać peklosoli?
Przede wszystkim peklosól powinna być stosowana zgodnie z jej przeznaczeniem i w odpowiednich ilościach. Nie musisz się jednak obawiać o obecność azotynu sodu. Jego zawartość w produkcie to zaledwie 0,5 do 1%, a taka ilość nie zaszkodzi organizmowi. Peklosól, jak sama nazwa wskazuje, służy do peklowania mięsa na sucho bądź mokro. Warto również wiedzieć, że można jej używać także do mięsa drobiowego. Jednak ze względu na mniejszą zawartość barwników hemowych w drobiu, należy zmniejszyć jej ilość w porównaniu do innego mięsa.
Dlaczego warto wybrać zakład Gaster-Sól?
Skoro wiesz już, że nie należy obawiać się peklosoli, pozostaje pytanie – gdzie ją kupić? Firma Gaster-Sól obecna jest na polskim rynku już od 1990 roku, a produkcją peklosoli zajmuje się od 1992 roku. Wieloletnie doświadczenie wpłynęło na znakomitą jakość i bezpieczeństwo produktu. Zakład dysponuje nowoczesną linią produkcyjną służącą do przerobu soli i nieustannie inwestuje w najnowsze technologie. Wszystko to w trosce o najwyższą jakość oferowanych produktów. Wybierając peklosól z zakładu Gaster-Sól, możesz mieć pewność, że sięgasz po znakomity produkt, który pozwoli zabezpieczyć Twoje wyroby przed rozwojem bakterii, a także nada im pięknego wyglądu i niepowtarzalnego smaku.