Artykuł sponsorowany

Jak dostosować formę serwowania do charakteru spotkania?

Jak dostosować formę serwowania do charakteru spotkania?

Każda restauracja dba o zadowolenie klienta, na które składają się nie tylko wysokiej jakości potrawy, ale też prawidłowa obsługa. Kelner ma bezpośredni kontakt z gościem. Wiele zależy od sposobu, w jaki podaje danie. Dużą rolę odgrywa nienaganny wygląd, dobra kultura osobista i odpowiednia metoda serwowania potraw. Jaki rodzaj serwisu jest najbardziej efektywny? Jak dostosować daną formę serwowania do spotkania?

Jak poprawnie serwować dania?

Eksperci wyróżniają cztery rodzaje serwisów: niemiecki, rosyjski, angielski i francuski. Niegdyś reguły każdego typu były bardziej ścisłe. Dziś wiele z nich mocno się przenika, co w rezultacie daje tzw. serwisy mieszane.

Czym charakteryzuje się serwis niemiecki?

Serwis niemiecki (amerykański) jest najczęstszym typem serwowania potraw. W kelnerskim slangu nazywa się go też talerzówką lub serwisem talerzowym. Opiera się na pracy kelnera – gość nie musi sam nakładać porcji ani martwić się o otrzymanie talerza. Według tej szkoły kelner podchodzi do klienta z prawej strony i kładzie przed nim gotowe danie.

Jak wygląda serwis angielski?

Serwis angielski jest bardzo elegancki. Tę szkołę wykorzystuje się raczej w wykwintnych restauracjach. Kelner serwuje gościowi dania za pośrednictwem specjalnego stolika (gerydonu), na którym przywozi w całości danie. Dopiero po zdjęciu srebrnego talerza, zakrywającego potrawę, zabiera się za dzielenie dania na porcje.

Na czym polega serwis rosyjski?

Serwis rosyjski (familijny) najczęściej wykorzystuje się na weselach i rodzinnych przyjęciach. Jeszcze przed przybyciem wszystkich gości kelnerzy ustawiają na stołach półmiski z zimnymi potrawami. Następnie goście nakładają z nich dania na swoje talerze. Kelnerzy dbają o to, by usuwać ze stołów puste naczynia.

Zasady serwisu francuskiego

Serwis francuski to kolejny elegancki sposób serwowania potraw. Jest dość czasochłonny, dlatego spotyka się go raczej w wykwintnych restauracjach. Kelnerzy roznoszą potrawy na półmiskach, po czym stają po lewej stronie gościa i nakładają mu wybrane danie.

Dopasowanie serwisu do charakteru przyjęcia

O dopasowanie serwisu do charakteru przyjęcia dba Progres Event & Conference z Gdańska. Sale bankietowe mogą być wykorzystywane nie tylko na weselach, ale też konferencjach, szkoleniach, imprezach okolicznościowych.

Odmienne typy serwisów są wykorzystywane na różnych przyjęciach. Wesela wiążą się raczej z serwisem rosyjskim, natomiast konferencje i spotkania firmowe – z niemieckim. W jadłodajniach również wykorzystuje się serwis niemiecki. Serwowanie angielskie i francuskie to domena eleganckich restauracji.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz