Artykuł sponsorowany

Jak pakować produkty sypkie?

Jak pakować produkty sypkie?

Ryż, makaron lub chrupki to produkty sypkie, które w sklepie znajdują się w różnego rodzaju opakowaniach. Podobnie jest z produktami z branży rolniczej i chemicznej, takich jak trawa, ziemia i nawozy. Wymogi ich przechowywania sprawiają, że muszą być odpowiednio zabezpieczone. Dzięki specjalnie zaprojektowanym systemom pakowniczym oraz maszynom, produkty sypkie mogą przez dłuższy czas widnieć na półkach sklepowych. Wyjaśniamy, jak przebiega proces pakowania takich produktów.

Pionowy system pakowania produktów sypkich

Pakowanie produktów sypkich jest możliwe dzięki specjalnym maszynom. Granulki, ziarenka lub proszek to takie postaci artykułów, których pakowanie ręczne nie zdałoby rezultatu, a ponadto byłoby dla ludzkich rąk męczące i w efekcie nieprecyzyjne.

Maszyny, które służą do opakowywania produktów sypkich działają na zasadzie systemu pionowego, którego wyróżnia wydajność oraz precyzja. Proces pakowania w woreczki lub torebki składa się z kilku etapów:

  1. stopienia dolnej części woreczka,
  2. nasypania do niego produktu,
  3. zgrzania pionowego torebki i utworzenia zamknięcia.

Podczas całego procesu obecny jest operator maszyny, który decyduje o rozpoczęciu poszczególnych etapów pakowania. Ilość określonego artykułu jest wcześniej zaprogramowana, jednakże dla jeszcze większej dokładności można skorzystać z niezawodnej wagi wielogłowicowej, która informuje między innymi o tym, czy ilość wrzuconego produktu odpowiada ilości wprowadzonej do systemu.

O pakowaniu produktów sypkich wypowiada się specjalista dystrybutora maszyn do pakowania Madejpak: Obecne rozwiązania technologiczne pozwalają na bardzo szybkie i dokładne pakowanie produktów sypkich, które występują w naprawdę niewielkich rozmiarach. W zależności od rodzaju umieszczane są w opakowaniach foliowanych lub kartonowych.

Produkty sypkie w kartonach

Oprócz torebek i woreczków foliowych, opakowaniem produktów sypkich mogą być również kartony, które powstają przy wykorzystaniu kartoniarek pionowych. Kartoniarki pionowe są maszynami, które stanowią odrębną część systemu produkcyjnego lub mogą zostać dołączone do innych urządzeń. Ich działanie polega na formowaniu kartoników po wcześniejszej aplikacji większego kartonu. Następnie produkt umieszczany jest w środku opakowania, które na końcowym etapie zostaje szczelnie zamknięte.

Za pomocą kartoniarki pionowej można zapakować produkty w formie ziaren, takich jak kasza, płatki śniadaniowe, ryż.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz