Artykuł sponsorowany

Jak powinna wyglądać karta dań dobrej restauracji?

Jak powinna wyglądać karta dań dobrej restauracji?

Karta dań jest wizytówką restauracji. Już pierwsze spojrzenie na listę serwowanych dań może nam wiele powiedzieć o miejscu, które wybraliśmy na obiad czy kolację. Jak się nie sparzyć, szukając lokalu na wyjątkową okazję? Nie warto patrzeć jedynie na długość menu i ceny potraw, gdyż diabeł tkwi w szczegółach. Zwracajmy uwagę na detale, a wtedy prawdopodobnie nowe miejsce w pełni spełni nasze oczekiwania.

Po czym poznać dobrą kartę menu?

Większość restauracji ogranicza się do jednej karty dań, którą uzupełnia menu sezonowym lub kartą win. Ta druga zwykle znajduje się w eleganckich lokalach. Jeśli restauracja posiada menu dla dzieci, powinno ono znaleźć się w karcie podstawowej – nie przygotowuje się osobnego menu dla najmłodszych. Karta dań powinna mieć formę książki, najlepiej eleganckiej, atrakcyjnej graficznie, ale przede wszystkim czytelnej. Wygląd karty można, a nawet powinno się dostosować do całego designu lokalu. Na pewno nieestetycznie prezentuje się pojedyncza kartka z pospiesznie wydrukowanym spisem potraw. Jeśli jesteśmy w barze lub małym lokalu, możemy spotkać się z kartą wypisaną kredą na tablicy. To forma wygodna, ale dobra jedynie dla barów szybkiej obsługi.

Jakie dania powinny znaleźć się w karcie menu?

W przypadku karty dań mniej znaczy więcej. W menu nie powinno znajdować się zbyt wiele pozycji, a serwowane potrawy powinny być zgodne z charakterem restauracji. Jeśli w karcie jest mało dań, może to świadczyć o ich wysokiej jakości. Zwykle na pierwszej stronie pojawiają się specjalności lokalu. Dalsza część karty powinna być pogrupowana i opatrzona tytułami. Jak podaje specjalistka z lokalu Restauracja Na Wyspie: „Dobra karta dań eleganckiej restauracji powinna dzielić się na kilka zasadniczych części jak: przystawki, zupy, dania główne czy desery. W każdej grupie powinno znajdować się od trzech do ośmiu dań i do tego dość różnorodnych. Warto, aby jedna potrawa była mniej kaloryczna, a jedna wegetariańska”. Dobre menu podaje wielkość porcji i proste opisy szczególnie w przypadkach, gdy potrawy mają nieoczywiste nazwy. O klasie restauracji świadczą również zaokrąglone ceny. Te z końcówką 99 groszy przywołują na myśl tanie bary i budki z fast foodami. Warto wiedzieć, że w samej karcie nie muszą znajdować się informacje o alergenach występujących w potrawach, ale każdy klient musi mieć do nich łatwy dostęp. Najczęściej dopiero na jego życzenie okazuje się arkusz z alergenami.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz