Jak wygodnie czyścić ryby z łusek w domowej kuchni?

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami a wraz z nimi przygotowania tradycyjnych potraw na świąteczny stół. Jednym ze sztandarowych przysmaków wigilijnych w naszym kraju są ryby. W zależności od regionu podawane są na różne sposoby. Przygotowanie ich wymaga jednak wcześniejszego dokładnego oczyszczenia z łusek. Jak to można zrobić najlepiej? Przeczytaj i sprawdź!
O czym warto pamiętać przed przystąpieniem do czyszczenia ryby?
Zanim przystąpimy do przyrządzania ryby, należy ją umyć pod bieżącą i co ważne – zimną wodą. W ten sposób pozbędziemy się pokrywającego ją śluzu, który bywa kłopotliwy podczas dalszego przygotowywania.
Pamiętajmy również o tym, aby czyścić je na drewnianych deskach. Drewno to materiał, który skutecznie zapobiegnie ślizganiu się ryby na jej powierzchni. Dodatkowo do jej trzymania warto używać suchej bawełnianej ściereczki lub ręcznika kuchennego.
Skrobak do ryb
Kolejnym krokiem jest wybór odpowiedniej dla danej ryby metody oczyszczania jej z łusek. Tych zaś jest kilka, a wśród nich skrobanie, golenie i zdejmowanie wraz ze skórą. Wyboru powinniśmy dokonywać, biorąc pod uwagę wielkość czyszczonej ryby oraz sposób ułożenia łusek. Jednak w przypadku ryb, które najczęściej goszczą na naszych wigilijnych stołach, czyli karpi, właściwą metodą jest skrobanie.
Niektórzy do skrobania karpia używają noży. Metoda ta jednak nie jest ani łatwa, ani bezpieczna, szczególnie dla niewprawionych w tej czynności osób. Zdecydowanie lepszym narzędziem jest specjalny skrobak do ryb. Używając go, nie musimy się bowiem martwić o to, że się skaleczymy czy też uszkodzimy mięso przyrządzanej ryby.
Dlaczego jeszcze warto używać skrobaka do ryb?
Skrobaki mają wyprofilowane ząbki, które są odpowiedni ostre, a zarazem bezpieczne dla użytkownika. Wykonane są z metalu pokrytego antykorozyjną warstwą, dzięki czemu kupiony raz może nam służyć podczas wielu kolejnych świątecznych przygotowań.
Ponadto dobry skrobak jest lekki, wyposażony w ergonomiczną rączkę i z powodzeniem poradzi sobie zarówno z dużymi, jak i małymi rybimi łuskami – podpowiada nasz rozmówczyni z firmy Practic, która specjalizuje się w produkcji i sprzedaży drewnianych, metalowych oraz plastikowych akcesoriów kuchennych.
Kolejną zaletą takiego skrobaka jest jego prosta konstrukcja gwarantująca łatwe czyszczenie. Aby szybko pozbyć się łusek, nie musimy wcale używać wiele siły. Nie musimy także wydawać dużych kwot, gdyż dobry skrobak od polskiego producenta możemy mieć już za mniej niż 10 zł. Taka cena w połączeniu z uniwersalnym rozmiarem sprawia, że narzędzie to będzie odpowiednie dla każdego domowego szefa kuchni.