Jak zrobić ciasto łabędzi puch? Nada się na każdą okazję!

Jak zrobić ciasto łabędzi puch? Nada się na każdą okazję!

Łabędzi puch to delikatne ciasto, które warto postawić na stole. Nada się na różne okazje: święta, komunię czy urodziny, ale też do porannej kawy. Jego masa wykonana jest z kajzerek i rozpływa się w ustach! Nazwa łabędzi puch mówi sama za siebie, sprawdź, co się za nią kryje. Zobacz przepis na ten kulinarny smakołyk — nie jest taki trudny, jakby się mogło wydawać. Zachwyć gości i samego siebie!

Strony www Strony www

Przepis na łabędzi puch — jaki zrobić ciasto krok po kroku?

Przygotuj składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek

  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

  • szklankę mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczkę proszku do pieczenia

  • szczyptę soli

Na krem:

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 2 bułki kajzerki (suche)

  • 750 ml mleka

  • 1/2 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 200 g margaryny do pieczenia

Na posypkę:

  • 1 łyżkę margaryny

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1/2 szklanki cukru

Na owocowy akcent:

  • Duży słoik dżemu z czarnej porzeczki lub malin (albo dwa średniej wielkości słoiki)

Na nasączanie biszkoptu:

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki cukru pudru, płaskie

  • 2 łyżki soku z cytryny

A teraz krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik na 160° C (góra i dół).

  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  3. Oddziel białko od żółtek i ubij na sztywną masę.

  4. Dosyp do niego cukier i delikatnie wymieszaj mikserem.

  5. Dodaj do masy żółtka i krótko wymieszaj składniki na najniższych obrotach.

  6. Wsypuj powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszając masę drewnianą łyżką.

  7. Gotowe ciasto wyłóż na blachę i piecz 35 — 45 min.

  8. Upieczone ciasto w blasze opuść na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu nie opadnie! Odstaw je następnie do wystudzenia i podziel na dwa kawałki.

  9. Namocz bułki w mleku. Dodaj wiórki kokosowe.

  10. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym.

  11. Do zagotowanego mleka przełóż masę z bułek i wiórek. Gotuj przez około 5 min i odstaw do wystygnięcia.

  12. Do ostudzonej masy dokładaj kawałki margaryny i mieszaj wszystko mikserem.

  13. Jedną z dwóch części biszkoptu (musi być wyrównany) nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

  14. Nałóż dżem, połowę kremu i potem kolejną warstwę biszkoptu.

  15. Nasącz biszkopt, rozprowadź na nim masę.

  16. Zrób posypkę: rozpuść margarynę, dodaj do niej wiórki kokosowe i cukier. Przełóż na rozprowadzoną na cieście masę.

  17. Włóż gotowy łabędzi puch do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

jak zrobić ciasto łabędzi puch

Ciasto łabędzi puch z malinami — czym się różni od tradycyjnego?

To takie samo ciasto z bułek kajzerek. Z tym, że zamiast gotowego dżemu musisz w nim użyć przecieru z malin — możesz kupić w sklepie świeże lub mrożone. Czyli robisz samodzielnie dżem malinowy. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 300 g malin (mogą być mrożone – są zresztą tańszym wariantem niż świeże),

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,

  • ¼ szklanki cukru,

  • 100 ml wody.

Wykonanie:

  1. Połącz maliny z cukrem i gotuj je przez 5 minut.

  2. Przecedź przecier przez sitko, aby pozbyć się pestek.

  3. Znowu zagotuj przetarte maliny i dodaj do nich wodę wymieszaną z mąką. Gotuj 3 minuty.

  4. Odłóż na bok przecier. Ostudzony możesz kłaść na (nasączonej) warstwie biszkoptowej.

Ciasto łabędzi puch z galaretką — poznaj inny wariant

Biszkopt i krem kajzerkowo-kokosowy robisz tak samo, jak w podanym przez nas przepisie. Tym razem jednak dżem zastąpi galaretka owocowa. Możesz zrobić ją sam. Przygotuj sobie wcześniej owoce, z których chcesz ugotować galaretkę. Przykładowo: obierz jabłka ze skórki i pestek. Duś je do momentu, aż zaczną się rozpadać.

Wtedy dodaj galaretkę jabłkową i dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki. Uważaj, by galaretka nie zrobiła się twarda – tężejącą musisz rozlać na biszkopt. Dopiero wtedy włóż biszkopt z galaretką do lodówki, by stężała całkowicie. Na niej będziesz kłaść krem. Kolejność warstw jest ta sama, jak w przypadku ciasta łabędzi puch z dżemem.

Łabędzi puch — na jakie okazje?

Łabędzi puch na święta to jedna z opcji. Jeżeli szukasz czegoś smacznego na wigilię Bożego Narodzenia, to ciasto sprawdzi się idealnie. Być może kojarzy Ci się ze smakami z dzieciństwa. Nawet jeśli nie, zapamiętasz je dzięki świętom. Szykują się czyjeś urodziny? Pomyśl o zrobieniu tortu łabędzi puch! Ten smakołyk nada się także na deser w dniu komunii dziecka.

Szukasz więcej pomysłów? W takim razie sprawdź, jak zrobić blok czekoladowy!

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz