Jak zrobić lody tajskie w domu? Prosty przepis

Jak zrobić lody tajskie w domu? Prosty przepis

Masz ochotę na wyjątkowy deser? Skosztuj tajskich lodów! Nie musisz lecieć w podróż do Tajlandii, lody tajskie zawitały już w polskie strony. Są dostępne na ulicach większych miast, a także na deptakach w nadmorskich kurortach. Popularność zawdzięczają nietypowemu kształtowi. Do wyboru jest cała gama smaków i dodatków. Czy wiesz, że lody tajskie możesz przygotować we własnym domu? Zdradzamy sekret i w artykule podajemy prosty przepis.

Strony www Strony www

Czym są lody tajskie?

Lody tajskie to deser lodowy, ale w niecodziennej formie – są to lody, ale w kształcie rulonów. Sposób ich przygotowania różni się od tradycyjnego, co czyni je wyjątkowymi. Po raz pierwszy lody te pojawiły się na ulicach Tajlandii już w latach 90. XX wieku. Stąd właśnie ich nazwa. Od kilkunastu lat widujemy je na europejskich ulicach, w tym także dotarły już do Polski.

Z czego są zrobione?

Tradycyjna podstawa lodów tajskich różni się od tych w wersji europejskiej. Bazę uzupełniają dodatki, które nadają deserowi ulubiony smak. W skład tajskich lodów wchodzą:

  • mleczna podstawa – w wersji oryginalnej jest to mleko kokosowe, w wersji polskiej mleko krowie, śmietana, ale także bazą mogą być soki owoce (wtedy mamy deser w formie sorbetu),

  • owoce – zarówno tropikalne (np. mango, ananas), jak i znane nam z rodzinnych stron – truskawki, maliny czy jagody,

  • czekolada, toffi,

  • orzechy, rodzynki,

  • przyprawy, np. mięta, bazylia, skórka z pomarańczy, cynamon,

  • dodatki – kolorowe posypki, polewy.

lody tajskie

Jak się robi lody tajskie?

Profesjonalnie wykonanie wymaga specjalnej maszyny do lodów tajskich. W taką wyposażone są lodziarnie, które często w tym celu sprawdzają sprzęt z Azji. Jak przebiega cały proces? Nie jest skomplikowany.

  • Najpierw na zamrożoną płytę wylewa się mleko.

  • Następnie dodaje się składniki, np. owoce.

  • Następnie za pomocą specjalnych szpachelek rozdrabnia się składniki i miesza, aż powstanie masa.

  • Mieszankę należy rozsmarować dokładnie na płycie i zaczekać około jednej minuty.

  • Cienkie płaty zdejmuje się i roluje za pomocą szpachelki.

  • Powstałe ruloniki można przyozdobić posypką.

jak zrobić lody tajskie

Przepis na lody tajskie w domu w 4 krokach – spróbuj!

Jeśli nie masz specjalnej maszynki do lodów tajskich, nie ma problemu. Deser możesz wykonać we własnej kuchni. W tym celu wykorzystaj blachę z piekarnika. Przygotuj:

  • ulubione owoce, np. sezonowe jagody,

  • banana,

  • 1-2 łyżeczki cukru pudru,

  • 200 ml śmietanki 30%,

  • 2 łyżki mleka,

  • listki mięty,

  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Co zrobić krok po kroku?

  1. Schłódź blachę w zamrażarce.

  2. Drobno pokrój owoce oraz posiekaj mięte. Dodaj cukier puder i zmieszaj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, lody zyskają wtedy lekko kwaskowy, orzeźwiający smak.

  3. Dodaj mleko i śmietankę, i dokładnie wymieszaj.

  4. Masę wylej na schłodzoną blachę, poczekaj chwilkę, i za pomocą szpachelki roluj lody. Możesz to zrobić także za pomocą zwykłej łyżki.

Jeśli spodobało ci się własnoręczne tworzenie deseru, możesz pójść o krok dalej i zainwestować w domowy zestaw do lodów tajskich. Znajdziesz taki w sklepach gospodarstwa domowego za 120-160 zł.

Ile kosztują lody tajskie?

Za taki deser zapłacisz ok. 10-15 zł. Cena lodów tajskich jest wyższa niż tradycyjnych polskich lodów z kilku względów. Lodziarnie oferujące takie desery nie są dostępne w każdym mieście, poza tym jeśli stawiają na wysoką jakość i idealny smak, muszą zainwestować w specjalny sprzęt. 

Takich lodów nie dostaniemy gotowych w sklepie. Warto wspomnieć, że lody przygotowywane są na oczach klientów, co jest dodatkową atrakcją. Mamy pewność, że deser jest świeży, oraz z jakich składników został stworzony.

Chcesz więcej orzeźwienia? Zobacz, jak zrobić sorbet.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także