Jak zrobić lody tajskie w domu? Prosty przepis

Masz ochotę na wyjątkowy deser? Skosztuj tajskich lodów! Nie musisz lecieć w podróż do Tajlandii, lody tajskie zawitały już w polskie strony. Są dostępne na ulicach większych miast, a także na deptakach w nadmorskich kurortach. Popularność zawdzięczają nietypowemu kształtowi. Do wyboru jest cała gama smaków i dodatków. Czy wiesz, że lody tajskie możesz przygotować we własnym domu? Zdradzamy sekret i w artykule podajemy prosty przepis.


Czym są lody tajskie?
Lody tajskie to deser lodowy, ale w niecodziennej formie – są to lody, ale w kształcie rulonów. Sposób ich przygotowania różni się od tradycyjnego, co czyni je wyjątkowymi. Po raz pierwszy lody te pojawiły się na ulicach Tajlandii już w latach 90. XX wieku. Stąd właśnie ich nazwa. Od kilkunastu lat widujemy je na europejskich ulicach, w tym także dotarły już do Polski.
Z czego są zrobione?
Tradycyjna podstawa lodów tajskich różni się od tych w wersji europejskiej. Bazę uzupełniają dodatki, które nadają deserowi ulubiony smak. W skład tajskich lodów wchodzą:
mleczna podstawa – w wersji oryginalnej jest to mleko kokosowe, w wersji polskiej mleko krowie, śmietana, ale także bazą mogą być soki owoce (wtedy mamy deser w formie sorbetu),
owoce – zarówno tropikalne (np. mango, ananas), jak i znane nam z rodzinnych stron – truskawki, maliny czy jagody,
czekolada, toffi,
orzechy, rodzynki,
przyprawy, np. mięta, bazylia, skórka z pomarańczy, cynamon,
dodatki – kolorowe posypki, polewy.
Jak się robi lody tajskie?
Profesjonalnie wykonanie wymaga specjalnej maszyny do lodów tajskich. W taką wyposażone są lodziarnie, które często w tym celu sprawdzają sprzęt z Azji. Jak przebiega cały proces? Nie jest skomplikowany.
Najpierw na zamrożoną płytę wylewa się mleko.
Następnie dodaje się składniki, np. owoce.
Następnie za pomocą specjalnych szpachelek rozdrabnia się składniki i miesza, aż powstanie masa.
Mieszankę należy rozsmarować dokładnie na płycie i zaczekać około jednej minuty.
Cienkie płaty zdejmuje się i roluje za pomocą szpachelki.
Powstałe ruloniki można przyozdobić posypką.
Przepis na lody tajskie w domu w 4 krokach – spróbuj!
Jeśli nie masz specjalnej maszynki do lodów tajskich, nie ma problemu. Deser możesz wykonać we własnej kuchni. W tym celu wykorzystaj blachę z piekarnika. Przygotuj:
ulubione owoce, np. sezonowe jagody,
banana,
1-2 łyżeczki cukru pudru,
200 ml śmietanki 30%,
2 łyżki mleka,
listki mięty,
pół łyżeczki soku z cytryny.
Co zrobić krok po kroku?
Schłódź blachę w zamrażarce.
Drobno pokrój owoce oraz posiekaj mięte. Dodaj cukier puder i zmieszaj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, lody zyskają wtedy lekko kwaskowy, orzeźwiający smak.
Dodaj mleko i śmietankę, i dokładnie wymieszaj.
Masę wylej na schłodzoną blachę, poczekaj chwilkę, i za pomocą szpachelki roluj lody. Możesz to zrobić także za pomocą zwykłej łyżki.
Jeśli spodobało ci się własnoręczne tworzenie deseru, możesz pójść o krok dalej i zainwestować w domowy zestaw do lodów tajskich. Znajdziesz taki w sklepach gospodarstwa domowego za 120-160 zł.
Ile kosztują lody tajskie?
Za taki deser zapłacisz ok. 10-15 zł. Cena lodów tajskich jest wyższa niż tradycyjnych polskich lodów z kilku względów. Lodziarnie oferujące takie desery nie są dostępne w każdym mieście, poza tym jeśli stawiają na wysoką jakość i idealny smak, muszą zainwestować w specjalny sprzęt.
Takich lodów nie dostaniemy gotowych w sklepie. Warto wspomnieć, że lody przygotowywane są na oczach klientów, co jest dodatkową atrakcją. Mamy pewność, że deser jest świeży, oraz z jakich składników został stworzony.
Chcesz więcej orzeźwienia? Zobacz, jak zrobić sorbet.