Artykuł sponsorowany

Jaki powinien być strój roboczy piekarza?

Jaki powinien być strój roboczy piekarza?

Praca w piekarni wiąże się z różnymi zagrożeniami, przed którymi powinna chronić właściwie dobrana odzież robocza. Istotny jest nie tylko estetyczny krój, ale przede wszystkim funkcjonalność oraz zgodność z przepisami HACCP. Strój bowiem nie może w żaden sposób przyczyniać się do pogorszenia jakości wyrobów piekarniczych. Poza wyposażeniem pracowników w bluzy czy spodnie należy także zadbać o dobór ochrony dłoni.

Wygoda ma znaczenie

Pracę piekarza z pewnością charakteryzuje wzmożony ruch fizyczny, a nierzadko również przebywanie w pomieszczeniach o podwyższonej temperaturze. W związku z tym także odzież musi być dopasowana do takich warunków pracy. Niezwykle ważny jest rodzaj materiału, z którego są uszyte jego poszczególne elementy, takie jak spodnie, koszulka, bluza lub fartuch. Zdecydowanie lepiej, jeśli będą wykonane z bawełny, aniżeli w stu procentach z poliestru. Tego rodzaju materiał pozwala skórze oddychać i w ten sposób znacznie poprawia komfort pracy. Podobnie jak odpowiednia elastyczność ubioru, który nie będzie krępować ruchów.

Również obuwie powinno być dopasowane do stopy, nie powodować obtarć lub ucisku. Ważną rolę odgrywa antypoślizgowa podeszwa, zapewniająca bezpieczeństwo w przypadku pomieszczeń z posadzką wykończoną płytkami ceramicznymi. Poza wygodą ważna jest także trwałość oraz łatwość czyszczenia, a cechujące się tym elementy stroju dla piekarzy można odnaleźć na przykład w ofercie firmy Bodex, znajdującej się w miejscowości Alwernia.

Zgodność z przepisami

Poza wyżej opisanymi aspektami ubiór roboczy w piekarniach musi spełniać standardy HACCP, które mają na celu także ochronę wytwarzanej żywności. W związku z tym spodnie, fartuchy i bluzy nie mogą być wyposażone w odstające elementy, takie jak guziki, zamki, które mogłyby się przedostać do wyrabianego ciasta. Niewskazane są także zewnętrzne kieszenie, bez względu na to, czy są one doszyte na stałe, czy też dopinane. Niezwykle istotnym elementem, zabezpieczającym produkowane pieczywo przed zanieczyszczeniem jest nakrycie głowy. Może być to czapka z daszkiem, furażerka bądź czepek – ważne, aby zapobiegała wpadaniu włosów do wyrabianych artykułów spożywczych.

Ochrona dłoni

Nieodłączne akcesorium w tym zawodzie stanowią rękawice piekarnicze, zapobiegające ryzyku poparzenia się poprzez dotknięcie blachy, foremki lub łopaty. Przy wyborze właściwych warto mieć na uwadze kilka podstawowych kryteriów. Jednym z nich jest długość mankietów – im wyższa temperatura grzania w piecu, tym dłuższe powinny być. Drugi aspekt to z kolei właściwości antypoślizgowe, które będą zapewniały lepszy chwyt rozgrzanych akcesoriów piekarniczych. Warto również zaopatrzyć pracowników zarówno w modele jednopalczaste, jak i pięciopalczaste, aby mogli dobrać je odpowiednio do swoich preferencji. Wzmocniona konstrukcja rękawic nie tylko chroni przed oparzeniami, ale także przecięciami. Najlepsze produkty mimo grubego materiału nie ograniczają ruchów i nie powodują podrażnienia skóry.

Opracowanie:
Alwernia, os. Chemików 6 lok. 21
tel. 12 283 26 14
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz