Jakie zamrażarki wykorzystuje się do magazynowania żywności na zapleczu sklepów?

Choć ich nie widać, to pełnią one ogromną rolę. Bez nich nie może obejść się żaden sklep. Mowa tutaj oczywiście o magazynach lub zapleczach, które znajdują się na tyłach sklepów i supermarketów. Jakość przechowywanej żywności zależy w dużym stopniu od warunków magazynowania. Nawet najlepszy produkt obniży swoją jakość, jeżeli będzie niewłaściwie przechowywany, dlatego dużą rolę w branży handlowej i spożywczej odgrywają profesjonalne zamrażarki.
Zamrażarki zapleczowe i magazynowe z pełną klapą
Zamrażarki, które znajdują się w magazynach i na zapleczach stosuje się do przechowywania produktów spożywczych stanowiących zapasy. Najczęściej magazynuje się w nich mięsa, ryby, warzywa, owoce, lody czy wyprodukowane dania gotowe. Wewnątrz nich powinno panować minimum -18 stopni Celsjusza. Dodatkowo temperaturę można kontrolować dzięki zewnętrznym termometrom.
Zamrażarki zapleczowe i magazynowe wyposażone są w oświetlenie LED w standardzie i cechują się bardzo małym dobowym zużyciem energii. Mrożonki przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze przez bardzo długi czas, nie stracą swoich wartości odżywczych i smakowych – dowiadujemy się w rozmowie z przedstawicielem firmy Krimarg, która dostarcza najwyższej jakości urządzenia chłodnicze dla branży handlowej i spożywczej.
Klapowe zamrażarki zapleczowe wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej. W przeciwieństwie do zamrażarek sklepowych przeszklonych nie są wyposażone w elementy szklane. Jeżeli chcesz zobaczyć, jakie produkty znajdują się w środku, musisz najpierw otworzyć klapę.
Kiedy warto wybrać zamrażarki klapowe?
Zamrażarki wykorzystywane w magazynach sklepowych i na zapleczach są bardzo solidnie wykonane. Nie muszą one zawierać szklanych elementów, ponieważ nie służą do eksponowania produktów Klientom, tylko i wyłącznie do przechowywania żywności w odpowiednich warunkach termicznych. Różnią się one znacznie od zamrażarek domowych. Są stworzone do nieprzerwanej pracy na wysokich obrotach. Mają nie tylko dużo większą pojemność, ale są także znacznie wydajniejsze, jeżeli chodzi o chłodzenie.
Zamrażarki klapowe przeznaczone są do długoletniego użytkowania w miejscach, gdzie zachodzi potrzeba ciągłego wkładania i wyjmowania przechowywanej żywności. Idealnie sprawdzają się na zapleczach i magazynach sklepów spożywczych, marketów, a nawet punktów gastronomicznych. Kosze umieszczone w ich wnętrzu umożliwiają magazynowanie mrożonek w przejrzysty i uporządkowany sposób.