Artykuł sponsorowany

Maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego

Maszyny i urządzenia dla przemysłu mięsnego

W zakładach przetwórstwa mięs obróbce poddawanych jest jego wiele gatunków. Każdy z nich musi być odpowiednio przygotowany – tak, by dotrzeć do klienta w formie ułatwiającej jego przyrządzenie w domowej kuchni. Niezbędne są do tego specjalistyczne maszyny i urządzenia – jakie konkretnie wykorzystuje się w przemyśle mięsnym i czym się charakteryzują?

Masownice próżniowe

Wyroby mięsne ulegają w trakcie obróbki różnym procesom – jednym z nich jest uelastycznienie, które powinno odbywać się bez zniszczenia struktury produktu czy uwolnienia białka miofibrylarnego. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu specjalistycznych masownic próżniowych. Masowanie mięsa w tego typu maszynie jest przede wszystkim niezwykle efektywne i daje możliwość jego schłodzenia oraz odświeżenia. Tak przygotowane mięso wraz z solanką lub mieszanką peklującą jest bardziej soczyste, kruche i charakteryzuje je wyrazisty smak. Należy jednak do masowania wykorzystywać wyłącznie w pełni profesjonalny i wydajny sprzęt, jakim są masownice próżniowe proponowane przez zakład produkcyjno-usługowy Masmet. Specjaliści przygotowali dla przemysłu mięsnego maszynę, która jest również niezwykle precyzyjna dzięki sterowaniu poprzez mikroprocesor. W ten sposób obsługiwane są procesy technologiczne realizowane w masownicy – czas trwania poszczególnych cykli, kierunek i prędkość obrotów bębna czy czas włączenia i wyłączenia. Komputerowo steruje się również podciśnieniem w komorze masowania, a dzięki takiemu rozwiązaniu parametry pracy mogą być zapisywane i odtwarzane.

Transport, magazynowanie, obróbka

Transportowanie czy magazynowanie poszczególnych fragmentów mięsnych musi odbywać się szybko i sprawnie. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu w zakładzie przetwórstwa mięs specjalistycznych linii transportu podwieszonego, czyli kolejek rurowych. Odpowiednio zaprojektowany tor wraz z wagą i konwojerem dają możliwość łatwego transportowania i magazynowania półtusz, a wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia wiele lat bezawaryjnej pracy nawet w tak wymagających warunkach. Warto też dopasować właściwy hak kwasoodporny, który będzie dopasowany do typu eksploatacji – może być zarówno ślizgowy, jak i z rolką z tworzywa czy nierdzewną. Producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego proponują swoim klientom również linie rozbiorowe. To właśnie na nich półtusze dzielone są na mniejsze elementy, dlatego specjalistyczne stanowiska muszą być ergonomiczne i zapewniać odpowiedni komfort pracy. Warto przy projektowaniu układów technologicznych w zakładach przetwórstwa mięs zdecydować się na doradztwo firm wykonujących maszyny i urządzenia dla tego przemysłu. Profesjonaliści pomogą dopasować właściwy sprzęt oraz zaproponują skonstruowanie efektywnej linii produkcyjnej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz