Pomady cukiernicze od razu gotowe do użycia - jak to działa?

Prawie każdy lubi czekoladki, ciasta i ciasteczka. Niewiele osób zastanawia się jednak, jak dokładnie tworzone są ulubione wypieki. Do ich produkcji często wykorzystywane są potrzebne półprodukty, np. pomady cukiernicze, wymagające uprzedniego przygotowania przed użyciem. Jedną z najchętniej kupowanych wersji są pomady gotowe do użycia, które nie wymagają żadnych dodatkowych procesów – od razu można nimi pokryć wypieki.
Czym są pomady cukiernicze?
Pomady cukiernicze należą do jednych z najchętniej wykorzystywanych półproduktów w cukiernictwie. Mają zazwyczaj kolor biały lub przezroczysty (w miarę nawadniania). Wykorzystywane są do glazurowania, dekorowania, wykańczania wypieków, a nawet do tworzenia nadzienia dla pralinek czy czekoladek.
Pomady cukiernicze dzielimy na dwa rodzaje: wodne i mleczne. Każda z nich ma inny sposób produkcji, skład, konsystencję i zastosowanie.
Pomady wodne – do dekorowania powierzchni ciast
Pomady wodne powstają poprzez ubijanie i chłodzenie mieszaniny wody, cukru i syropu glukozowego. Mają postać gładkiej, plastycznej i miękkiej masy. Po wyschnięciu wykorzystywane są one do dekorowania i glazurowania powierzchni ciast, ciasteczek czy babeczek.
Pomady wodne mają kilka podrodzajów. Jednym z nich jest pomada z dodatkiem glukozy krystalicznej. Nadaje się ona do dużych powierzchni, występujących w ciastach i tortach.
Pomady gotowe do użycia
Innym rodzajem pomad wodnych są pomady od razu gotowe do użycia. W przeciwieństwie do pomad wodnych nie wymagają one uprzedniego przygotowania przed użyciem. Mają one już odpowiednią konsystencję. Po otwarciu wystarczy tylko je wymieszać, a następnie pokryć warstwami ciasta, ciasteczka i inne wypieki za pomocą pędzelka lub specjalistycznych maszyn.
Pomady gotowe do użycia można zakupić w specjalistycznych, certyfikowanych hurtowniach, specjalizujących się w produkcji i dystrybucji produktów z branży spożywczej i cukierniczej. Przykładem takiej firmy jest Holger Food Group, gdzie można odnaleźć również inne pomady spożywcze czy fondanty.
Inne typy pomad
Odmiennym typem pomad wodnych są pomady mleczne, wytwarzane z pełnego mleka (dzięki temu mają aksamitną konsystencję). Nie używa się ich jednak do glazurowania ani dekorowania. Służą do produkcji nadzienia do czekoladek, wafelków i pralinek. Mogą występować w różnych smakach, np. toffi, cappuccino, karmelowym. Jeżeli dodamy do nich krem maślany, można używać ich do przekładania ciast i tortów. Cukiernicy wykorzystują je z przyjemnością i są zachwyceni ich zastosowaniem.