Poznaj sekret pysznego kurczaka z rożna – coś dla miłośników białego mięsa

Kurczak z rożna to danie, które wśród miłośników mięsa drobiowego ma wielu prawdziwych fanów. Chrupiąca, smakowita, złota skórka i soczyste, białe mięso są dla wielu osób połączeniem idealnym. W czym tkwi sekret doskonałego smaku takiego kurczaka? Czy można go przyrządzić samemu? Jak mieć pewność, że kurczak, który trafia na nasz talerz jest świeży? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Skąd pochodzi kurczak z rożna?
Chociaż kurczaki z rożna już na dobre zadomowiły się w naszym kraju (i na naszych talerzach), to nie da się ukryć, że nie są one tradycyjnym polskim daniem. Soczysty, pieczony na rożnie kurczak z pyszną, złocistą skórką to przysmak, który trafił do nas z Ameryki – dlatego też zdarza się, że niektórzy nazywają go kurczakiem po amerykańsku. Do przyrządzenia takiego kurczaka potrzebne są specjalne maszyny, które obracają umieszczonym na rożnie mięsem, sprawiając, że kurczak równomiernie opieka się z każdej strony. To jednak nie wszystko – żeby kurczak był naprawdę pyszny, trzeba długo go marynować w odpowiednich przyprawach, by nabrał swojego charakterystycznego smaku. Za doskonały smak złocistej skórki odpowiadają też specjalne posypki, które wydobywają z kurczaka to, co najlepsze i sprawiają, że trudno jest mu się oprzeć. Kurczak nacierany jest posypką wewnątrz i na zewnątrz, dlatego cały smakuje równie dobrze. Bez właściwych posypek, znajomości tradycyjnej receptury i – przede wszystkim – odpowiedniego pieca z rożnem trudno jest przygotować naprawdę dobrego kurczaka. Dlatego jeśli mamy na niego ochotę, najlepiej będzie zamówić go w O Kurczę! M. Skupsch w Bydgoszczy. Firma dowiezie nam kurczaka pod wskazany adres – wystarczy zadzwonić.
Dobra jakość mięsa
Cała receptura przygotowywania kurczaka z rożna na niewiele się zda, jeśli upieczemy mięso kiepskiej jakości. Kurczak, który jest pieczony na rożnie powinien przede wszystkim być świeży. Najlepiej też, jeśli pochodzi ze sprawdzonego źródła – wtedy mamy pewność, że zjedzenie takiego przysmaku nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu. Dobrze przyrządzony kurczak z rożna, do którego przygotowania używa się nie tylko dobrego mięsa, ale także naturalnych przypraw, to tak naprawdę całkiem zdrowy posiłek – oczywiście, jeśli mięso uzupełnimy świeżymi warzywami. Pieczony kurczak jest znacznie zdrowszy niż smażone mięso, dlatego mogą sobie na niego pozwolić nawet osoby dbające o linię – takiego kurczaka z rożna możemy jeść bez wyrzutów sumienia.