Prawidłowe kładzenie papy na zimno – na czym polega?

Właściwie wykonane pokrycie dachowe spełnia kilka funkcji. Z jednej strony gwarantuje należyty efekt estetyczny, z drugiej natomiast jest istotnym elementem konstrukcyjnym, który oddziałuje na wytrzymałość dachu i jego szeroko rozumianą szczelność. Wykonawstwo i projektowanie dachów wymagają uwzględnienia wielu trudnych kwestii, w których niezbędna może okazać się pomoc specjalisty.
Papa na zimno – jakie warunki muszą zostać spełnione?
Są różne sposoby krycia dachów. Jednym z najtańszych, a zarazem najpowszechniej stosowanych jest papa. Aby finalny efekt spełniał stawiane mu wymagania, najlepiej pracę powierzyć ekipie z właściwymi kwalifikacjami, jak np. Bartexdach Tomasz Ludwisiak. Część inwestorów, którzy mają pewne rozeznanie, decyduje się na samodzielne układanie papy na zimno, jednak w wielu przypadkach ostatecznie okazuje się ono nie najlepszym wyborem.
Krycie dachu papą na zimno to najczęściej stosowany sposób z racji relatywnej trwałości technicznej i niższych kosztów. Najważniejsze jest zapewnienie odpowiedniego podłoża, które powinno być sztywne i równe. Przeważnie składa się ono z desek drewnianych łączonych klasycznie na wpust i pióro, ewentualnie w ruch idzie sklejka drewna i płyty OSB.
Jak kłaść papę na dachu?
Układanie papy na zimno na drewnianej powierzchni to sposób na rewitalizację domów wybudowanych jakiś czas temu, których właściciele nie mają zamiaru inwestować w bardziej nowoczesne technologie.
Pierwszą warstwę stanowi papa podkładowa, którą kładzie się lub przybija do podłoża. Następnym etapem jest nałożenie pokrycia nawierzchniowego, które układane jest podobnie, lecz z przesunięciem o mniej więcej o połowę szerokości pasa. Przeważnie takie pokrycia stosuje się na dachach cechujących się łagodnym spadem, czyli o kącie nachylenia rzędu 15 stopni. Pasy papy trzeba układać rzędowo na tak zwany zakład — powinien on mieć mniej więcej 10 cm szerokości. Należy przy tym unikać powstawania pęcherzy powietrza oraz nierówności i załamań.