Rabarbar to owoc czy warzywo? Wszystko, czego nie wiesz o rabarbarze!

Rabarbar to bogactwo wielu witamin, kwasu foliowego, potasu i błonnika. Do Europy przywędrował w XVI wieku z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Polsce zagościł kilka wieków później, jednak wciąż budzi pewne wątpliwości. Rabarbar to owoc czy warzywo? Kiedy jest trujący? Czy się go obiera i czy można go mrozić? Rozwiewamy wątpliwości w naszym artykule. Przeczytaj, co warto wiedzieć o rabarbarze i jak go przygotować.


Owoc czy warzywo?
Odpowiadamy – rabarbar to warzywo, mimo że dla wielu osób informacja ta może być zaskoczeniem. Ze względu na swój kwaskowo-słodki smak rabarbar świetnie pasuje do ciast, dlatego może kojarzyć się nam z owocem. Do wypieków wykorzystujemy ogonki liściowe. Mogą być zielone, różowe lub czerwone – im bardziej czerwone, tym będą słodsze.
Czy rabarbar się obiera?
Jeśli chcesz wykorzystać warzywo do wypieków, pewnie zastanawiasz się, jak przygotować rabarbar do ciasta. Otóż młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania. Koniecznie natomiast obieramy starsze łodyżki, odcinamy końce, a następnie kroimy je ostrym nożem, ponieważ bywają twarde.
Rabarbar do ciasta można przygotować na kilka sposobów. Najbardziej popularną metodą jest ugotowanie go w garnku, koniecznie stalowym. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie w garnku emaliowanym, obowiązkowo sprawdź, czy nie jest uszkodzony. Szczawiany zawarte w warzywie reagują z żelazem i miedzią, dlatego należy zachować ostrożność.
Innym sposobem jest wykorzystanie patelni. Wystarczy pokrojony rabarbar przesmażyć z dodatkiem cukru. Powstały podczas smażenia sok należy odcedzić i można wykorzystać do kompotu.
Czy można mrozić rabarbar?
Tak, rabarbar można mrozić, jednak warto pamiętać o kilku zasadach.
Jeśli kupujesz warzywo z zamiarem zamrożenia, wybieraj takie, które nie ma zmian na łodygach – powinny być jędrne, a ich kolor intensywny. Podobnie liście, również nie powinny mieć śladów uszkodzenia.
Umyj łodyg i odetnij końce ostrym nożem, a następnie pokrój na kawałki.
Wrzuć kawałki do torebki przeznaczonej do mrożenia.
Możesz przechowywać mrożony rabarbar do roku.
Świeży rabarbar przechowuj w folii, w lodówce maksymalnie do 7 dni.
Kiedy rabarbar jest trujący?
Rabarbar nie jest trujący, jednak są pewne zasady dotyczące jego obróbki. Ponadto istnieją przeciwwskazania do jego spożywania przez niektóre osoby. Warto pamiętać, że rabarbar zawiera cenne witaminy jak A, C, E, a także potas, błonnik czy kwas foliowy – ale ma w sobie również kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu i może przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych.
O czym więc trzeba pamiętać?
nie należy spożywać rabarbaru w nadmiarze,
nie wolno gotować go w uszkodzonych garnkach – wówczas szczawiany stają się niebezpieczne,
w diecie powinny unikać go kobiety karmiące oraz osoby narażone na tworzenie się kamicy nerkowej.
Co zrobić z rabarbaru – proste przepisy
Ciasto z rabarbarem
Popularnym sezonowym przysmakiem jest ciasto z rabarbarem. Potrzebujesz tylko kilku składników do przygotowania spodu z kruchego ciasta, rabarbarowego nadzienia oraz kruszonki.
Co jest potrzebne na kruche ciasto?
2 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru – jeśli lubisz słodkie wypieki, dodaj więcej
Czego potrzebujesz na nadzienie?
3 łodygi rabarbaru
cukier puder – do posypania
Co jest potrzebne na kruszonkę?
¾ szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
pół szklanki cukru
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Przygotuj ciasto – suche składniki połącz z mokrymi i wyrób ciasto.
Przełóż ciasto do foremki, nakłuj widelcem i odstaw.
Przygotuj kruszonkę – połącz składniki, wyrabiaj palcami i odstaw do ochłodzenia.
Obierz i pokrój rabarbar i wyłóż na ciasto. Posyp cukrem i kruszonką.
Piecz przez około godzinę w 180 stopniach.
Placki z rabarbarem
Kolejnym pomysłem są placki z rabarbarem, idealne na przekąskę lub deser.
Potrzebne będą:
3 łodygi rabarbaru – obranego i pokrojonego
szklanka mąki pszennej
3-4 łyżki cukru pudru
1 szklanka kefiru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 jajka
Przygotowanie:
Połącz suche i mokre składniki – możesz zmiksować, by ciasto było gładkie.
Dorzuć pokrojony rabarbar i wymieszaj.
Porcję ciasta nabieraj łyżką i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż placki będą rumiane.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Kompot z rabarbaru
Ostatni pomysł to kompot z rabarbaru. Jest orzeźwiający i pyszny.
Co jest potrzebne?
pół kg rabarbaru
szklanka cukru
1,5 wody
pół cytryny
Jak zrobić kompot?
Obierz i pokrój rabarbar, odetnij końce.
Przesmaż warzywo z cukrem i sokiem z cytryny – zacznie puszczać sok.
Dolej wodę i gotuj kilka chwil.
Kompot podawaj schłodzony, np. z dodatkiem pokrojonych truskawek, listków mięty czy plasterków limonki.
Szukasz innych sezonowych przepisów? Poznaj pomysły, jak przyrządzić szpinak.