Rodzaje kotłów warzelnych

Czym jest kocioł warzelny?
W pierwotnej formie kotły warzelne były rodzajem kadzi wykorzystywanej w produkcji piwa – służyły do podgrzewania brzeczki. Dzisiejsze kotły znajdują dużo szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym i branży gastronomicznej.
Obecne są między innymi w zakładach mięsnych, gdzie wykorzystuje się je w procesie parzenia i gotowania mięsa – wyjaśnia przedstawiciel firmy Jugema – W wersji gastronomicznej są to urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej potraw w dużych ilościach.
Kotły warzelne występują w wielu odmianach i z bardzo różnym wyposażeniem co uzależnione jest od ich zastosowania. Podstawowa wersja kotła warzelnego składa się z pojemnej misy w której obrabiany jest produkt, pokrywy która uszczelnia misę oraz zaworu którym może być spuszczana woda lub produkt przygotowywany w kotle. Wszystkie procesy zachodzące w kotle, sterowane są i kontrolowane przez mikroprocesor. Dodatkowe opcje i wyposażenie kotłów to m.inn. mieszadło, kosze, automatyczny załadunek i wyładunek.
Główne zastosowanie Kotłów warzelnych to przede wszystkim wytapianie tłuszczu, gotowanie warzyw, owoców lub potraw.
Źródło energii cieplnej
Kotły warzelne można podzielić ze względu na źródło energii. Wymieniamy zatem kotły:
- Elektryczne
- Parowe
- Gazowe
- Olejowe
Kotły warzelne są tak skonstruowane że niezależnie od wybranego źródła grzania, maszyny działają tak samo wydajnie i niezawodnie.
Niewątpliwą zaletą kotłów elektrycznych oraz parowych jest fakt, że w trakcie produkcji ciepła nie wytwarzają się spaliny, co sprawia, że kocioł warzelny może być stosowany w obiektach nie posiadających odpowiedniego systemu odprowadzania spalin i wentylacji. Decydując się na zasilanie parą konieczne jest posiadanie sprawnej i bezpiecznej instalacji parowej lub wytwornicy pary. W kotłach gazowych i olejowych ciepło uzyskiwane jest w procesie spalania odpowiednich paliw – powstająca w tym wyniku energia przekazywana jest przez wymienniki ogrzewając płaszcz olejowy w którym zanurzona jest misa kotła. Obiekt, w którym mają być wykorzystane kotły zasilane paliwami powinny posiadać sprawny system kominów, którymi spaliny będą odprowadzane na zewnątrz.