Artykuł sponsorowany

Rodzaje kotłów warzelnych

Rodzaje kotłów warzelnych
Produkcja żywności oparta jest w dzisiejszych czasach na wykorzystaniu bardzo szerokiego asortymentu urządzeń. Jednym z nich jest kocioł warzelny, którego historia sięga jeszcze czasów starożytnych. Przez wieki zmieniały się materiały do produkcji kotłów, ich zasada działania, a także zastosowanie. Jakie rodzaje kotłów warzelnych znajdziemy na rynku i jakie jest ich zastosowanie?

Czym jest kocioł warzelny?

W pierwotnej formie kotły warzelne były rodzajem kadzi wykorzystywanej w produkcji piwa – służyły do podgrzewania brzeczki. Dzisiejsze kotły znajdują dużo szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym i branży gastronomicznej.

Obecne są między innymi w zakładach mięsnych, gdzie wykorzystuje się je w procesie parzenia i gotowania mięsa – wyjaśnia przedstawiciel firmy JugemaW wersji gastronomicznej są to urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej potraw w dużych ilościach.

Kotły warzelne występują w wielu odmianach i z bardzo różnym wyposażeniem co uzależnione jest od ich zastosowania. Podstawowa wersja kotła warzelnego składa się z pojemnej misy w której obrabiany jest produkt, pokrywy która uszczelnia misę oraz zaworu którym może być spuszczana woda lub produkt przygotowywany w kotle. Wszystkie procesy zachodzące w kotle, sterowane są i kontrolowane przez mikroprocesor. Dodatkowe opcje i wyposażenie kotłów to m.inn. mieszadło, kosze, automatyczny załadunek i wyładunek. 

Główne zastosowanie Kotłów warzelnych to przede wszystkim wytapianie tłuszczu, gotowanie warzyw, owoców lub potraw.

Źródło energii cieplnej

Kotły warzelne można podzielić ze względu na źródło energii. Wymieniamy zatem kotły:

  • Elektryczne
  • Parowe
  • Gazowe
  • Olejowe

Kotły warzelne są tak skonstruowane że niezależnie od wybranego źródła grzania, maszyny działają tak samo wydajnie i niezawodnie.
Niewątpliwą zaletą kotłów elektrycznych oraz parowych jest fakt, że w trakcie produkcji ciepła nie wytwarzają się spaliny, co sprawia, że kocioł warzelny może być stosowany w obiektach nie posiadających odpowiedniego systemu odprowadzania spalin i wentylacji. Decydując się na zasilanie parą konieczne jest posiadanie sprawnej i bezpiecznej instalacji parowej lub wytwornicy pary. W kotłach gazowych i olejowych ciepło uzyskiwane jest w procesie spalania odpowiednich paliw – powstająca w tym wyniku energia przekazywana jest przez wymienniki ogrzewając płaszcz olejowy w którym zanurzona jest misa kotła. Obiekt, w którym mają być wykorzystane kotły zasilane paliwami powinny posiadać sprawny system kominów, którymi spaliny będą odprowadzane na zewnątrz.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz