Tajemnice wędlin tradycyjnych - Zakłady Mięsne Tur
Na rynku wędliniarskim i masarskim możemy obserwować od wielu lat zwrot konsumentów ku wędlinom wyrabianym w tradycyjny sposób. Są nie tylko smaczniejsze, lecz przede wszystkim zdrowsze, gdyż nie zawierają konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwinków czy nadmiernych ilości wody. Jak powstają tradycyjnie produkowane wędliny i dlaczego warto sięgnąć po produkty Zakładów Mięsnych Tur z Kobylca?
Wędliny, po które sięgamy w hipermarketach czy osiedlowych sklepach, to często wyroby niskiej jakości, produkowane na masową skalę. Niska zawartość mięsa, konserwanty, soja, środki chemiczne, błonnik oraz woda; to ich najbardziej popularny skład. Równie często zawierają niebezpieczny MOM, czyli mięso oddzielane chemiczne, będące w istocie zmielonymi chrząstkami, tłuszczem, ścięgnami oraz skórą. Alternatywą są wędliny tradycyjne. Sprawdź, w czym tkwi ich tajemnica.
Historia i tradycja
Zakłady produkujące wędliny tradycyjne, takie jak Zakłady Mięsne Tur, to zakłady z wielowiekową tradycją, zajmujące się masarską działalnością od pokoleń. Korzystają one z przedwojennych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Te pilnie strzeżone przepisy opierają się głównie na ziołach i tradycyjnych sposobach wędzenia oraz konserwowania, bez sztucznych dodatków czy polepszaczy.
Liczy się człowiek
Tradycyjny jest także sam sposób ich produkcji. Przygotowywane są w wędzarniach, opalanych drewnem, a proces nadzorowany jest przez człowieka. Doświadczony pracownik zakładu decyduje o stopniu wilgotności dokładnego drewna, jego rodzaju oraz dostępności powietrza. Między innymi stąd powstaje niepowtarzalny smak tradycyjnych wędlin, nie do uzyskania w wędzarniach obsługiwanych komputerowo.
Surowiec
Tajemnica smaku oraz jakości wędlin tradycyjnych tkwi także w ich surowcu. Podczas gdy masowe zakłady przetwórstwa sprowadzają mięso z dużych ferm hodowlanych, przedsiębiorstwa takie jak Zakłady Mięsne Tur zawierają kontrakty z rolnikami, którzy karmią trzodę chlewną według zaleceń kontrahenta i nie używają w tym celu standardowych pasz.
Bez MOMu
Wędliny produkowane w sposób tradycyjny nie tylko nie zawierają polepszaczy i produkowane są z najwyższej jakości mięsa pierwszej klasy, lecz również nie są krojone mechanicznie, ale tradycyjnym nożem. Wędzone drzewem olchowym, parzone w kotle, w niczym nie przypominają smaku wędlin z masowej produkcji. Sól peklująca i naturalne przyprawy w postaci ziół sprawiają, że wędliny są aromatyczne. Warto, aby na naszym stole zagościła kiełbasa czy boczek prosto z Zakładów Mięsnych Tur.
Zakłady Mięsne Tur — oferta
Zakłady Mięsne Tur to firma specjalizująca się w przetwórstwie mięsa wieprzowego. Oferują elementy wieprzowe, półtusze, podroby oraz wyroby mięsne takie jak schab, szynka, karkówka czy golonki. Zakład posiada własną ubojnię trzody chlewnej oraz zakład masarski, co gwarantuje świeże i wysokiej jakości mięso. Firma oferuje także sprzedaż półtusz wieprzowych oraz podrobów wieprzowych, w tym jelit wieprzowych. Wybór jest zdecydowanie szeroki, dlatego każdy klient znajdzie produkty, które będą spełniać jego oczekiwania.