Wszystko, co musisz wiedzieć o edamame

Wszystko, co musisz wiedzieć o edamame

Należy do prawdziwych rarytasów azjatyckiej kuchni. Z powodzeniem serwuje się tę niezwykłą przekąskę w Chinach, Japonii czy na Hawajach. Edamame to strąki młodej i niedojrzałej soi. Stanowią zarówno świetny dodatek do potraw, jak i pyszną samodzielną przystawkę. Na pierwszy rzut oka mogą kojarzyć się z naszym rodzimym bobem. Poznaj właściwości fasolki i sprawdź, jak zastosować produkt w kuchni.   

Strony www Strony www

Egzotyczny rarytas, czyli czym jest edamame?

Soja należy do jednych z najbardziej kontrowersyjnych produktów. W Polsce znamy ją przede wszystkim w postaci suszonych ziaren, a najczęściej sięgają po nią osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Tymczasem smaczne oraz jadalne są zarówno łuskane ziarna, jak i młode strączki w całości. Młode i jeszcze niedojrzałe nasiona w twardych oraz pokrytych włoskami strąkach nazywamy edamame. Przekąska ta pochodzi z Japonii i należy do popularnych rarytasów kuchni azjatyckiej.

Popularność produktu rośnie na całym świecie – w Ameryce ustępuje pod tym względem jedynie mleku sojowemu. Wyglądem przypomina rodzimy bób i groszek, a smak edamame charakteryzuje się słodką i lekko orzechową nutą. Młode nasiona są miękkie i mają bardziej mięsistą konsystencję – wynika to przede wszystkim z niedojrzałości produktu. Zieloną soję jednak dość trudno dostać na polskim rynku – w sklepach spożywczych znajdziemy przede wszystkim wersję mrożoną.

fasolka edamame

Wartości odżywcze zielonej soi – zalety edamame

Pochodząca z Japonii fasolka edamame jest pełna składników odżywczych. To czyni ją produktem wyjątkowym, nawet pośród innych rodzajów żywności sojowej.

Podobnie jak inne warzywa strączkowe charakteryzuje się bogactwem w składzie błonnika oraz białka – to szczególnie istotne dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W edamame znajdziemy również witaminy z grupy B, A, C i K oraz minerały (fosfor, selen, potas czy wapń). Produkt jest przy tym niskokaloryczny i nie zawiera glutenu czy cholesterolu. Zielona soja zawiera więcej kwasu abscysynowego i sacharozy niż dojrzała fasola.

Wśród ważnych zalet edamame możemy wyróżnić:

  • ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (przeciwutleniacze);
  • wzmocnienie tkanki kostnej (wapń i fosfor);
  • obniżenie poziomu cholesterolu (fitoestrogeny);
  • ogromną dawkę kwasu foliowego;
  • niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka roślinnego;
  • poprawa pracy jelit (błonnik);
  • wspomaganie pracy układu nerwowego i stymulacja mózgu (witaminy z grupy B);  
  • łagodzenie bólów migrenowych i objawów napięcia przedmiesiączkowego;

Fasolka edamame – jak przygotować?

Wiesz już, że roślina jest bardzo cennym źródłem ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Właściwości edamame są niezwykle wartościowe dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jak jeść zieloną soję?

Samo przygotowanie przekąski jest niezwykle proste. Fasolka jest bowiem bardzo smaczna zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno. Strąki wystarczy gotować w osolonej wodzie przez 5/6 minut. Można do całości dodać również czosnek. Edamame warto przyrządzić również na parze lub za pomocą kuchenki mikrofalowej. Przed obróbką należy odciąć końcówki soi.

Z czym podaje się edamame? Fasolkę można serwować zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako część innego dania. Świetnie odnajdzie się również w formie dodatku do dań bezmięsnych, sałatek czy zup, kasz i gulaszy. Stanowi doskonałą przekąskę do alkoholu oraz preludium do sushi. Choć jest wyjątkowo pożywna, to pozostaje przy tym ciężkostrawna. Co ważne, najlepiej spożyć przygotowaną soję tego samego dnia, ponieważ szybko traci swój pierwotny smak.  

Oto kilka propozycji na przepisy z edamame:

  • Gotowana zielona soja – z mrożonych lub świeżych strąków należy uciąć końcówki i wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować kilka minut, następnie odcedzić i oprószyć gruboziarnistą solą. Przed spożyciem należy obrać ziarenka z łupinek.

gotowana edamame

  • Edamame w pastach na kanapki – fasolkę gotujemy, a gotowe nasiona blendujemy na gładką masę. Łączymy z ulubionymi dodatkami np. oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz czosnkiem i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podajemy ze świeżym pieczywem.     

pasta z edamame

Zieloną soję można podawać również w sałatkach, zastępując nią tofu lub inne warzywa strączkowe albo z sosem na bazie azjatyckich składników. Czym można zastąpić edamame? Przede wszystkim innymi strąkami lub produktami z kuchni chińskiej i japońskiej. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o produktach z diety wegańskiej, to sprawdź, czym jest seitan.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży