Wybór tortu weselnego – na co warto zwrócić uwagę? Chudyba & Partners

Czy wiesz, że serwowanie tortu jest jednym z najważniejszych punktów przyjęcia weselnego? Zazwyczaj moment jego pojawienia się na sali oraz krojenia przez Parę Młodą jest uwieczniany na nagraniach i fotografiach. W związku z tym, warto zadbać o to, by ciasto wieczoru prezentowało się fenomenalnie i zachwycało podniebienia gości. Przeczytaj, czym jeszcze warto kierować się, zamawiając ten wypiek u cukiernika.
Ilość gości a wielkość tortu
Pierwszym i najważniejszym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, zamawiając tort weselny jest ilość gości, zaproszonych na przyjęcie. Od niej zależy bowiem wielkość wypieku. Generalna zasada, przyjęta przez cukierników, jest prosta – porcja na jedną osobę wynosi około 100 gram. Niemniej jednak, zawsze warto wziąć pod uwagę, że ktoś może poprosić o dodatkową porcję ciasta. Dobrze jest więc być przygotowanym na taką okoliczność – pozwoli to uniknąć niepotrzebnego dyskomfortu i wyeliminować zbędne obawy Pary Młodej.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, zamawiając tort weselny?
Oczywiście, oprócz samej wielkości ciasta weselnego, istnieje wiele istotnych kryteriów. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:
smak tortu – wybierając go, warto upewnić się, czy któryś z gości nie ma alergii na jakiś składnik oraz czy wśród nich są abstynenci (nasączanie ciasta alkoholem to w takim przypadku zły pomysł). Oprócz tego, warto dostosować smak do pory roku – w lecie warto zdecydować się na lekkie, owocowe masy,
forma tortu – najpopularniejsza jest oczywiście tort wielopoziomowy, ale zdarza się również, że Para Młoda decyduje się na nietypowe opcje np. na muffinki ułożone na piętrowych paterach lub na jednoczęściowe torty artystyczne,
styl wypieku – wszystko zależy od preferencji Pary Młodej, stylu wesela oraz trendów, panujących w branży ślubnej. Warto zaznaczyć, że w 2021 roku hitem będą wesela w stylu rustykalnym – wtedy warto rozważyć tort „naked cake”.
Gdzie zamówić tort weselny?
Niezwykle ważny jest również wybór samej cukierni, która wykona tort weselny. Najbardziej rozsądną opcją jest nawiązanie współpracy z doświadczonym i cenionym w branży cukierniczej, przedsiębiorstwem, takim jak Chudyba & Partners z siedzibą w Bielsku-Białej. Jest to firma cukiernicza oferująca szeroką gamę wyrobów, takich jak pączki, drożdżówki, bezy, ciasta, ciastka sztukowe, muffinki oraz torty. Wyróżniają się elastycznością w dostosowywaniu się do indywidualnych potrzeb klientów przy zamawianiu tortów na różne okazje - urodziny, chrzciny, komunie czy rocznice. Firma szczególnie specjalizuje się w tworzeniu tortów ślubnych o różnorodnych designach i smakach. Chudyba & Partners daje przyszłym małżonkom możliwość degustacji próbek oraz omówienia swoich oczekiwań co do wyglądu i smaku tortu. Swoje uznanie na rynku zawdzięcza wysokiej jakości produktów oraz profesjonalizmowi w realizacji zamówień, dzięki czemu klienci mogą liczyć na smaczne i estetycznie wykonane wypieki na każdą okazję.